Meer inwoners naar de gemeentelijke stembus? Jazeker, zo doe je dat!

Woensdag 29 augustus 2017 vond in Amersfoort de Masterclass Campagne Gemeenteraadsverkiezingen 2018 plaats. De focus lag op de mogelijkheden om zoveel mogelijk inwoners naar de stembus te krijgen. Of je nu een groot of klein budget hebt, er is qua techniek veel meer mogelijk dan tijdens de laatste Gemeenteraadsverkiezingen.

Zet social media in!
Zo is er de afgelopen vier jaar een betere infrastructuur ontwikkeld, en dan met name wat betreft social media. Onderzoeken wijzen uit dat goed voorbeeld doet volgen. Als mensen op Facebook zien dat vrienden (of bekende sterren) zijn gaan stemmen, heeft dat invloed op de keuze om zelf ook te gaan stemmen.

Betrokkenheid van inwoners
Niet alle inwoners zijn hetzelfde. Zorg dus voor de juiste boodschap richting de juiste persoon. Wees realistisch, de kiezer is niet gek. Zo is niet elke doelgroep in beweging te krijgen, leg daar dan ook geen focus op. En verlaag de drempel! Maak het zo makkelijk mogelijk voor de inwoner om te gaan stemmen. Tot slot, waardeer alle soorten van betrokkenheid. Het is niet erg dat niet iedereen betrokken is.

Inzet van stemhulp
De stemhulp blijkt een veelgebruikte tool tijdens de afgelopen (verschillende) verkiezingen voor stemmers. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp de populairste manier om informatie te verzamelen en een keuze te maken. Juist jongeren blijken uit kiezersonderzoek minder vaak naar de stembus te gaan, wat een extra reden is om te kiezen voor een goede stemhulp! Maak de stemhulp makkelijk toegankelijk.

Burgerzaken
De klus om campagnes op te zetten ligt voornamelijk bij de afdeling communicatie, maar wat kun je bij Burgerzaken eigenlijk doen om de opkomst te verhogen? Tijdens de bijeenkomst werd gerefereerd naar het aantal stemlokalen (snelle bereikbaarheid). Daarnaast zijn bijzondere stemlokalen vaak erg populair, denk bijvoorbeeld aan de drive in de gemeente Zuidplas en met de boot naar de Marker Wadden om op een onbewoond eiland te stemmen.

Meer informatie? Bekijk de website van Citisens

Daarnaast organiseert de NVVB in samenwerking met de VNG op 20 september een gemeentelijke bijeenkomst over de modernisering van verkiezingen. Meer informatie en inschrijven >>

Nieuwsoverzicht