Nabestaanden beter informeren, doet jouw gemeente mee? (herhaalde oproep)

Nabestaanden beter informeren, doet jouw gemeente mee? (herhaalde oproep)

De NVVB vraagt alle gemeenten in Nederland mee te werken aan het beter informeren van nabestaanden bij overlijden.

Veel gemeenten hebben al aangegeven dat zij een condoleancebrief met informatie via de uitvaartverzorger aan nabestaanden doen toekomen. Het onderstaande is bedoeld voor gemeenten die deze brief nog niet hebben ingevoerd of waarvan de NVVB dit niet weet.

Nabestaanden wensen overzicht op regelzaken
Na overlijden regelt de uitvaartverzorger veel voor de nabestaanden, voornamelijk rondom de uitvaart. Maar na een overlijden moeten nabestaanden vaak nog veel meer zaken regelen.. Alleen weten nabestaanden vaak niet wat er allemaal geregeld moet worden. Of waar ze moeten beginnen.

Op Rijksoverheid.nl/overlijden

Hoe kunnen gemeenten helpen?
Met enkele eenvoudige handelingen kunnen gemeenten al helpen:

  • Bij elke overlijdensaangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een uittreksel van overlijden aan de uitvaartverzorger.
  • Nieuwe stap is dat de ambtenaar daarbij ook een brief meegeeft aan de uitvaartverzorger, die bestemd is voor de nabestaanden. Dit kan in een gesloten envelop samen met het uittreksel. De uitvaartverzorger geeft deze envelop aan nabestaanden.

De inhoud van de brief is empathisch van aard. Het bestuur van de gemeente condoleert de nabestaanden met het overlijden van hun dierbare. Ook staat in de brief een verwijzing naar rijksoverheid.nl/overlijden

Brief is getest bij gemeenten en nabestaanden
In een pilot met vier gemeenten heeft het interbestuurlijke programma Mens Centraal het proces uitgeprobeerd en dit werd door nabestaanden positief ervaren. Reden om voor landelijke invoering te gaan. Mens Centraal heeft de NVVB gevraagd hierin te ondersteunen.

Landelijke invoering om nabestaanden te ondersteunen
De NVVB adviseert haar leden, alle gemeenten, om het uitgeven van deze brief in het werkproces aangifte overlijden op te nemen. Daarnaast zal de NVVB actief het proces van invoering van deze brief ondersteunen door het beschikbaar stellen van formats voor de brief en het implementatieproces.

Graag willen wij weten welke gemeenten op dit moment de condoleancebrief al hebben ingevoerd, gaan invoeren of besloten hebben dat niet te gaan doen.

Heb je dit nog niet laten weten, graag dan een e-mail hierover sturen naar nvvb@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht