Nieuw CBS-formulier levenloos geboren kinderen

Ambtenaren van de burgerlijke stand moeten voor het verzamelen van statistische gegevens door het CBS het aantal kinderen doorgeven dat in de gemeente waarin zij werkzaam zijn levenloos ter wereld komt. Dat gebeurt met behulp van een vastgesteld modelformulier. Onlangs is door de Minister van Rechtsbescherming een nieuw modelformulier vastgesteld. De Regeling waarbij de vaststelling heeft plaatsgevonden en het nieuwe modelformulier zijn gepubliceerd in de Staatscourant; het betreft de Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 13 juni 2018 tot vaststelling van het CBS-formulier levenloos geboren kinderen, gepubliceerd in de Staatscourant op 26 juni 2018 (Stcrt, 2018, nr. 34977). De Regeling geldt met ingang van 27 juni 2018.

Het nieuwe modelformulier bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van het eerdere formulier. Zo is aan de vermelding van het geslacht de mogelijkheid toegevoegd om voor kinderen van wie het geslacht twijfelachtig is, op te nemen “geslacht niet vastgesteld” en is de vermelding van het A-nummer vervangen door vermelding van het Burgerservicenummer (BSN) van de betreffende ouder.

Het CBS zal binnenkort alle ambtenaren van de burgerlijke stand voorzien van voldoende formulieren voor de komende 3 jaar. Het aantal formulieren dat aan elke gemeente wordt toegezonden is gebaseerd op het aantal ontvangen formulieren in de afgelopen 3 jaar. Het CBS heeft onderzocht of het mogelijk zou zijn om over te gaan op digitale aanlevering van de gegevens aan het CBS. Gebleken is dat deze overgang momenteel niet zinvol is, omdat er onder de huidige omstandigheden geen verbetering van de efficiëntie wordt bereikt. Zodra dat wel het geval is, kan de overgang naar digitale aanlevering opnieuw worden overwogen.

Bekijk het nieuwe modelformulier

Bron: Ministerie van justitie & veiligheid

 

 

Nieuwsoverzicht