Nieuwsbrief 15 Tweede Kamerverkiezing 15 maart 2017

Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tot doel u te informeren over kwesties die van belang zijn in verband met de op 15 maart 2017 gehouden Tweede Kamerverkiezing.
 
  1. Wob-verzoek platform “Eerlijke Verkiezingen”
    Een groot aantal gemeenten heeft een brief en/of mail gehad van het platform “Eerlijke verkiezingen”. Daarin wordt, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), om verstrekking gevraagd van alle processen-verbaal van de stembureaus (N 10). Ook wordt gevraagd om “diezelfde gegevens in een digitaal bestand”. Verder vraagt men om “opschorting van vernietiging” van (o.a.) de processen-verbaal van de stembureaus (N 10), de opgaven van de gemeenten (N 11) en de processen-verbaal van de hoofdstembureaus (O 3), en kondigt men een “(steekproefsgewijs) stembiljet-onderzoek” aan.
    Bij deze nieuwsbrief is een concept-besluit gevoegd. U wordt geadviseerd dit concept te gebruiken als bouwsteen voor uw reactie op het Wob-verzoek.
    Mocht er bezwaar en/of beroep worden aangetekend tegen uw Wob-besluit, dan wordt u verzocht dit te melden bij het ministerie van BZK, via postbus.verkiezingen@minbzk.nl.
    Het platform schrijft ook over o.a. incidenten bij het afleggen van ondersteuningsverklaringen, over telverschillen en over ongeldige stemmen en stemmen bij volmacht. Desgewenst kunt u in uw reactie daarop verwijzen naar het feit dat de minister van BZK de Tweede Kamerverkiezing zal evalueren. In deze evaluatie zal onder meer worden teruggekeken op incidenten die zich tijdens de dag van de stemming hebben voorgedaan, om te kunnen nagaan wat in de toekomst anders en beter moet verlopen. De evaluatie wordt aan de Tweede Kamer gestuurd en wordt dus openbaar.
     
  2. Antwoorden op Kamervragen
    Ter informatie ontvangt u hierbij de antwoorden die de minister van BZK gisteren (6 april 2017) heeft gegeven op twee series schriftelijke Kamervragen, over: mediaberichtgeving over “Vergeefse zoektocht naar stemmen per bureau”; het publiceren van verkiezingsuitslagen per stembureau.
Als u vragen hebt, of als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen of een collega wilt aanmelden, stuur dan een e-mail naar postbus.verkiezingen@minbzk.nl
 
Bijlage
 
Bron: BZK
Nieuwsoverzicht