Nieuwsbrief 4 Raadgevend Referendum BZK

Publicatie nieuwsbrief 4 Raadgevend Referendum over de goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne (12 januari 2016).

Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tot doel u te informeren over het raadgevend referendum van 6 april 2016 over een wet die strekt tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne*
 
1. Kosten referendum
Het kabinet heeft besloten de kosten die samenhangen met de voorbereiding en uitvoering door gemeenten van het aanstaande referendum tot een maximum van €30 miljoen voor zijn rekening te nemen. Het kabinet stelt daarmee (eenmalig) maximaal €10 miljoen extra ter beschikking, bovenop de reeds toegezegde €20 miljoen voor dit referendum (waarover u in de decembercirculaire bent geïnformeerd). Met de VNG is hierover overeenstemming bereikt. Gemeenten zullen binnenkort nader worden geïnformeerd over de verdeling van de extra gelden.
 
2. Specificaties stembescheiden
Kort voor de jaarwisseling zijn de specificaties verzonden voor het drukken van de stembiljetten, de stempassen, de kiezerspassen en de schriftelijk volmachtbewijzen. Mocht u deze informatie onverhoopt nog niet hebben gekregen, wilt u dat dan zo snel mogelijk laten weten via postbus.verkiezingen@minbzk.nl?
 
3. Handtekening op achterkant stembiljet
In de specificaties voor het stembiljet is opgenomen dat de handtekening van de voorzitter van het centraal stembureau op de achterkant van het stembiljet moet worden afgedrukt (zie ook artikel 58, tweede lid, van de Wet raadgevend referendum). Met sommige drukkers van de stembiljetten zijn hierover inmiddels afspraken gemaakt. U wordt gezocht via uw drukker na te gaan of daar een handtekening van de voorzitter van het centraal stembureau beschikbaar is. Als dat niet het geval is, kunt u contact opnemen met de Kiesraad (via informatiepunt@kiesraad.nl). 
 
4. Geen regiobijeenkomsten
Het ministerie van BZK en de Kiesraad organiseren voor het referendum geen regiobijeenkomsten voor gemeenteambtenaren. Er wordt van uitgegaan dat de procedures bij u bekend zijn. De organisatie van de stemming voor het raadgevend referendum is namelijk gelijk aan die van ‘reguliere’ verkiezingen. De afwijkingen in de procedure hebben vooral te maken met het feit dat er geen kandidaatstelling in de referendumprocedure is, en met het moment van registratie van kiezers buiten Nederland. Uiteraard geldt dat u met eventuele vragen altijd terecht kunt bij het Informatiepunt
verkiezingen van de Kiesraad en het ministerie van BZK (zie onderaan deze nieuwsbrief).
 
5. Brochures
Voor het raadgevend referendum zijn de Brochure geldige identiteitsdocumenten en de brochure Stembureau-instructie voor de dag van de stemming gewijzigd. De nieuwe brochures zullen door het ministerie van BZK aan alle gemeenten worden gestuurd. U vindt als bijlage bij deze nieuwsbrief een overzicht met de aantallen brochures die voorafgaand aan de gecombineerde provinciale statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015 aan gemeenten zijn gestuurd. Als u meer of minder brochures wilt ontvangen, wordt u vriendelijk verzocht dit uiterlijk 19 januari a.s. door te geven via postbus.verkiezingen@minbzk.nl. 
 
6. Toolkit, circulaire
De website www.verkiezingen2016.nl/toolkit is online. Inmiddels zijn de modellen uit de Kiesregeling in de toolkit geplaatst. Binnenkort zal ook een nieuwe interactieve stembureau-instructie worden geplaatst. U wordt daarover nader geïnformeerd. Verder zal zeer binnenkort een circulaire aan alle gemeenten worden verstuurd. Deze dient als handreiking bij de voorbereiding van het referendum. 
 
Als u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebt over verkiezingstechnische aangelegenheden (Kieswet en verkiezingsprocedure), dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en het ministerie van BZK. Het informatiepunt is te bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl en telefoonnummer 070-4267329. Alle overige vragen met betrekking tot het aanstaande referendum kunt u sturen aan postbus.verkiezingen@minbzk.nl. 
 
 
*Wet van 8 juli 2015, houdende goedkeuring van de op 27 juni 2014 te Brussel tot stand gekomen Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (Trb. 2014, 160)
 
Nieuwsoverzicht