Nieuwsbrief 4 Tweede Kamerverkiezing 15 maart 2017
Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tot doel u te informeren over kwesties die van belang zijn voor de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017. (verschenen op 23 december 2017)
1. Stembiljet
Er hebben zich 81 politieke groeperingen bij de Kiesraad geregistreerd voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart a.s. In de afgelopen twee decennia is het niet eerder voorgekomen dat zo’n groot aantal partijen stond geregistreerd voor deelname aan een Tweede Kamerverkiezing. De ervaring is dat niet alle geregistreerde politieke partijen daadwerkelijk kandidatenlijsten inleveren en dus deelnemen aan de verkiezingen. Er moet echter rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat (veel) meer partijen zullen meedoen dan bij de Tweede Kamerverkiezing in 2012.
Op het formaat stembiljet dat de afgelopen jaren is gebruikt (70*50 cm), kunnen bij de gebruikelijke lettergrootte in de breedte maximaal 23 kolommen van elk 50 kandidaten worden gedrukt. Omdat de VVD en de Partij van de Arbeid als enige partijen meer dan 50 (maximaal 80) kandidaten mogen stellen, en daarom elk waarschijnlijk twee kolommen beslaan, kunnen op het huidige formaat stembiljet, als alleen de voorkant wordt bedrukt, maximaal 21 partijen worden vermeld. Dit biljet kan worden verbreed tot 100*50 cm, waardoor er in de breedte maximaal 34 kolommen kunnen worden afgedrukt (32 partijen).
Er is echter een kans dat er méér partijen meedoen. Hoeveel partijen er daadwerkelijk zullen meedoen, staat pas begin februari vast. De definitieve afmetingen van het stembiljet zullen dus ook pas dan duidelijk worden. Maar de drukkers moeten het voor de stembiljetten benodigde papier nu al bestellen, omdat het om grote hoeveelheden gaat (totaal ruim 12,5 miljoen stembiljetten). Het is geen optie om daarmee te wachten tot begin februari.
Het ministerie van BZK heeft overleg gevoerd met het secretariaat van de Kiesraad en met de drie grootste leveranciers van stembiljetten (Procura, PostNL en Joh. Enschedé Amsterdam) over wat de mogelijkheden zijn als het “huidige” stembiljet te klein blijkt te zijn. De opties gaan uit van een biljet met een maximaal formaat van 100*70 cm. Dat houdt in dat u uw leveranciers zult moeten vragen om bij het bestellen van het papier uit te gaan van het formaat 100*70 cm.
De drie genoemde leveranciers Procura, PostNL en Joh. Enschedé Amsterdam zijn hiervan al op de hoogte. Maakt u gebruik van een andere dan genoemde leveranciers, informeer die dan zo snel als mogelijk, opdat zij hier rekening mee kunnen houden bij het bestellen van het benodigde papier.
Medio januari volgend jaar zal de minister van BZK besluiten hoe het stembiljet eruit zal komen te zien als het “huidige” stembiljet te klein blijkt te zijn. Uiteraard wordt u daarover nader geïnformeerd.
2. Vernieuwde stembureau-instructie
Begin deze week is de vernieuwde stembureau-instructie in de toolkit (www.verkiezingentoolkit.nl) geplaatst. Allereerst is er weer de interactieve stembureau-instructie, bedoeld om stembureauleden in de gelegenheid te stellen de relevante stof te bestuderen en daarmee te oefenen (onder meer door middel van vernieuwde testvragen). U wordt vriendelijk verzocht uw stembureauleden te wijzen op deze instructie. Verder is er, net als in voorgaande jaren, een powerpoint-instructie, bestemd voor gemeenten, om daarmee (tijdens klassikale bijeenkomsten) de stembureauleden te instrueren. Ook zijn er weer pdf-versies geplaatst van de Stembureau-instructie voor de dag van de stemming en de Brochure geldige identiteitsdocumenten.
Als u vragen hebt over de komende verkiezing, dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt Verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en BZK. U kunt het Informatiepunt bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl en telefoonnummer 070-4267329.
Bron: BZK