Nieuwsbrief 7 Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017

Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tot doel u te informeren over kwesties die van belang zijn voor de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017.
 
1. Circulaire
Bij brief van heden heeft de minister van BZK een circulaire aan de burgemeesters van alle gemeenten gestuurd. De circulaire dient als handreiking voor gemeenten bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart a.s. Een afschrift van de circulaire is bij deze nieuwsbrief gevoegd.
 
2. Ondersteuningsverklaringen
In nieuwsbrief 5 (13 januari 2017) is uw aandacht gevraagd voor de ondersteuningsverklaringen. Nog niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen moeten bij de kandidaatstelling per kieskring waarin zij deelnemen, 30 ondersteuningsverklaringen inleveren (voor kieskring Bonaire: tien). De verklaringen worden door kiezers afgelegd in het gemeentehuis van de gemeente waar zij als kiezer zijn geregistreerd. De periode waarin de verklaringen kunnen worden afgelegd, loopt van maandag 16 januari tot en met maandag 30 januari, en tevens (in het kader van herstel van eventuele verzuimen) van woensdag 1 februari tot en met vrijdag 3 februari, 15.00 uur.
Het is van groot belang dat kiezers die een ondersteuningsverklaring komen afleggen, correct worden geholpen door gemeenten. Mogelijk ten overvloede wordt u hier nogmaals nadrukkelijk op gewezen. Gedurende de hele periode dat er verklaringen kunnen worden afgelegd, moet er deskundig personeel aanwezig zijn op het gemeentehuis. Enige wachttijd is acceptabel, maar het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat kiezers worden weggestuurd met de boodschap dat zij eerst een afspraak moeten maken, of dat zij op een later moment terug moeten komen. Voor meer informatie wordt u verwezen naar nieuwsbrief 5 (ook te raadplegen in de toolkit op www.verkiezingentoolkit.nl).
 
3. Standaardbrieven voor nieuwe kiezers en verzorgingstehuizen
Net als bij andere verkiezingen stelt BZK in de toolkit weer standaardbrieven beschikbaar voor nieuwe kiezers en verzorgingstehuizen. U wordt vriendelijk verzocht deze brieven te versturen aan nieuwe kiezers (die sinds de vorige verkiezing de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt) en aan de directies van verpleeg- en verzorgingstehuizen. De brief aan nieuwe kiezers dient om hen attent te maken op het feit dat zij voor het eerst mogen stemmen. De brief aan de directies van verzorgingshuizen dient om deze te attenderen op de regels over identificatie op het stembureau en over volmachtverlening, met het verzoek om deze informatie onder de aandacht van de bewoners te brengen.
 
U kunt de standaardbrieven vinden in de digitale toolkit, www.verkiezingentoolkit.nl
 
Als u vragen hebt over de komende verkiezing, dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt Verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en BZK. U kunt het Informatiepunt bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl en telefoonnummer 070-4267329. Mocht u deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen of wilt u een collega aanmelden, stuur dan een e-mail aan postbus.verkiezingen@minbzk.nl.
 
 
Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties
Nieuwsoverzicht