Nieuwsbrief reisdocumenten
Vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties (nieuwsbrief nr. 9 BPR/BZK) wordt u deze week geïnformeerd over:
- Langere levertijden door groot aantal aanvragen;
- Spoedaanvraag moet uiterlijk 12.00 uur door Morpho ontvangen zijn;
- Niet inhouden paspoorten en identiteitskaarten waarvan de geldigheidsduur is verstreken (herinnering);
- Invullen einddatum geldigheid;
- Overzicht personalisatie en levering “regulier” aangevraagde paspoorten en identiteitskaarten.
Langere levertijden door groot aantal aanvragen
Afgelopen maandag 10 maart 2014 zijn in totaal ruim 37.000 paspoorten en identiteitskaarten aangevraagd. Normaal voor deze tijd van het jaar is een totaal van circa 14.000 aanvragen. De verwachting is dat ook dat het aantal aanvragen vanaf maandag veel hoger zal zijn dan normaal. Als gevolg hiervan gaan de levertijden oplopen. Hiervoor is al in de Nieuwsbrief reisdocumenten van BPR, nummers 6 en 7 gewaarschuwd.
Spoedaanvraag moet uiterlijk om 12.00 uur door Morpho ontvangen zijn
Ook het aantal spoedaanvragen is veel hoger dan normaal. De spoedaanvragen die op maandag 10 maart 2014 zijn gedaan zijn geproduceerd en dinsdag 11 maart jl. geleverd.
Om ook de volgende dagen de spoedaanvragen binnen één werkdag te kunnen leveren wordt de deadline voor het versturen van de spoedaanvraag aangepast. Met ingang van donderdag 13 maart 2014 dient een spoedaanvraag vóór 12.00 uur (in plaats van voor 16.00 uur) door Morpho te zijn ontvangen. Alleen dan verwacht de producent dat het document de volgende werkdag kan worden geleverd.
U wordt gevraagd om goed te communiceren over de veranderde deadline. Denk er bijvoorbeeld aan om de teksten over het doen van een spoedaanvraag op de gemeentewebsite aan te passen.
Verkiezingen 19 maart a.s.
Niet inhouden paspoorten en identiteitskaarten waarvan de geldigheidsduur is verstreken (herinnering) i.v.m. de verkiezingen van 19 maart a.s.
Gezien de langere levertijden, wordt herhaald dat het fysiek inhouden van het verlopen document in afwijking van de regelgeving moet gebeuren bij het afhalen van het nieuwe document. De reden voor het geven van deze instructie is het mogelijk maken dat men zich met een verlopen paspoort of identiteitskaart kan identificeren bij de verkiezing op 19 maart a.s. voor de gemeenteraden. Om te kunnen stemmen is het dus niet nodig om een spoedaanvraag te doen.
Lees hier de werkwijze zoals vermeld in nieuwsbrief 8 (BPR/BZK). Voor deze handelswijze heeft de Minister toestemming gegeven.
Invullen einddatum geldigheid
In eerdere berichtgeving is gemeld dat de datum einde geldigheid niet in de reisdocumentenmodule moet worden ingevuld indien het document de reguliere geldigheidsduur krijgt.
Het ministerie van BZK constateert in de aanvragen die op 10 maart 2014 zijn gedaan dat door veel gemeenten toch in de reisdocumentenmodule een einddatum geldigheid wordt ingevuld, terwijl de maximale geldigheid van toepassing is. Dat mag niet. Bij documenten die 10 jaar geldig zijn, of 5 jaar als de aanvrager jonger is dan 18, of 2 jaar bij een tweede paspoort, of 1 jaar bij een tijdelijk gebrek aan alle vingers moet u geen einddatum geldigheid invullen. De producent zal de datum waarop het document wordt gepersonaliseerd op het document als afgiftedatum vermelden en de einddatum geldigheid daarop baseren.
Lopen de levertijden op, dan krijgt de aanvrager in het geval de einddatum geldigheid niet wordt ingevuld toch een document met een recente afgiftedatum en een daarop afgestemde einddatum geldigheid en is niet al een deel van de geldigheid verlopen. Vult u zelf in de reisdocumentenmodule een einddatum geldigheid in, dan krijgt het document die ingevulde datum als einddatum geldigheid en is al een deel van de geldigheid van het document verlopen tegen de tijd dat het aan de aanvrager kan worden uitgereikt.
Er moet alleen een einddatum geldigheid in uw reisdocumentenmodule worden ingevuld als de maximale geldigheid niet van toepassing is, bijvoorbeeld als de aanvrager is gesignaleerd of het een aanvraag betreft voor een reisdocument voor vreemdelingen of vluchtelingen.
Bron: BPR/BZK nieuwsbrief nrs. 6,7 en 9)