NVVB en VNG vóór integratie van Burgerlijke Stand en GBA

De NVVB en VNG hebben op 22 augustus 2012 in een gezamenlijke brief de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hun voorkeur voor integratie van beide stelsels kenbaar gemaakt. De brief is geschreven in het verlengde van de in 2010 aan de toenmalige minister van Justitie door de NVVB geventileerde toekomstvisie op de burgerlijke stand (BS).

Mede naar aanleiding van de toekomstvisie van de NVVB heeft het bureau Berenschot op verzoek van het ministerie van BZK een onderzoek gedaan met als belangrijkste onderzoeksvraag: kiest de Rijksoverheid voor concordantie of integratie van de BS en de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA)? Bij concordantie blijft de akte van de BS de bron voor de GBA en bij integratie is deze basisregistratie zelf de bron.

Volgens de NVVB en de VNG moet, mede gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek door Berenschot, de Rijksoverheid streven naar één basisregistratie personen die de functie heeft om persoonsgegevens voortkomend uit rechtsfeiten te registreren en persoonsinformatie te verstrekken aan geautoriseerde organisaties en personen. Dit in plaats van twee stelsels met een eigen registratie- en verstrekkingenregime.

Dit streven vraagt dan wel om een harmonisering van de regels rondom deze verstrekkingen, maar levert een besparing op van € 100 miljoen per jaar. Bovendien wordt frauderen lastiger en verdwijnen uittreksels, wat zorgt voor een vermindering van administratieve lasten, hetgeen past in de visie op een meer efficiënte, effectieve en compacte overheid.

De NVVB heeft ook in haar brief van 21 september 2012 richting de informateurs, de heren Kamp en Bos, aandacht gevraagd voor het doorbraakdossier integratie BS-GBA en zal haar standpunt over dit dossier de komende periode in diverse netwerken kenbaar maken en toelichten.

Zie voor de inhoud van de brief aan minister Spies: Standpunt NVVB en VNG rapport Berenschot

Zie voor de inhoud van de brief aan de toenmalige minister van Justitie: NVVB-visie op de toekomst van de burgerlijke stand

Zie voor de inhoud van de brief aan de informateurs: Brief NVVB aan informateurs Kamp en Bos

Nieuwsoverzicht