NVVB trekt oproep in om geen uitvoering te geven aan artikel 28 BBS

Inhoudelijk standpunt NVVB wat betreft uitvoering artikel 28 BBS niet gewijzigd.

In de nieuwsbrief van 27 mei 2015 heeft de NVVB haar leden geadviseerd geen uitvoering te geven aan het gestelde in artikel 28 BBS dat op 1 september 2015 in werking zal treden. Dit artikel geeft onder meer aan welke gegevens moeten worden opgenomen in de verklaring als bedoeld in artikel 1:44 BW. Deze verklaring wordt afgelegd door de vreemdeling die in Nederland wil huwen of een partnerschap wil registreren.

De NVVB heeft het standpunt ingenomen dat het omvangrijke formulier van artikel 28 BBS geen bijdrage levert aan de –belangrijke- strijd tegen schijnhuwelijken. Als partijen in het buitenland getrouwd zijn wordt het huwelijk geregistreerd na afleggen van een verklaring aan de hand van een eenvoudig formulier, bedoeld in artikel 2.9, lid 1 Wet BRP.

Het NVVB-standpunt beoogt de leden op een efficiënte en zinvolle manier hun werk te laten doen. Dit mede in het kader van administratieve lastenverlichting. Het is bovendien niet logisch en niet praktisch, dat voortaan voor de BRP en de burgerlijke stand verschillende verklaringen moeten worden afgelegd die hetzelfde doel moeten dienen, namelijk de voorkoming van (registratie van) schijnrelaties (huwelijk of geregistreerd partnerschap). De bepaling, dat de minister een formulier mag voorschrijven, is geschrapt uit boek 1 BW. Artikel 1:44 BW bepaalt zelf hoe het formulier eruit ziet. Het formulier, volgens artikel 28 BBS, brengt tevens een onevenredige administratieve last mee voor de burger.

De NVVB heeft de leden geadviseerd om alleen gebruik te maken van het formulier als genoemd in boek 1 BW. Dit is gelijk voor BRP en BS.

De ‘Commissie van Advies voor de zaken betreffende de burgerlijke staat en de nationaliteit’ heeft hierover op 1 juli 2015 een Officiële Mededeling

Inmiddels heeft de NVVB ook een reactie van de minister van V&J ontvangen waarin hij aangeeft de OM van de Commissie van Advies te onderschrijven. Voorts geeft de minister aan dat ambtenaren die het advies van de NVVB volgen een strafbaar feit begaan.

De OM van de Commissie van Advies en daarop volgend de reactie van de minister van V&J, manen de NVVB haar oproep om geen uitvoering te geven aan artikel 28 BBS in te trekken. Dat betekent niet dat de NVVB haar inhoudelijk standpunt heeft gewijzigd wat betreft de uitvoering van artikel 28 BBS. De NVVB wil echter niet dat leden door het volgen van haar advies in de problemen komen.

De komende periode wil de NVVB gebruiken om met het ministerie van V&J inhoudelijk te discussiëren over het nut en de noodzaak van artikel 28 BBS.

De NVVB zal in het voorjaar van 2016 een evaluatierapport opmaken waarin de ervaringen van gemeenten en het effect van het genoemde formulier worden weergegeven.

Lees hier:

Nieuwsoverzicht