NVVB vraagt softwareleveranciers workaroundbeschrijvingen voor invoering lesbisch ouderschap

Het is vrijwel zeker dat de regels over het lesbisch ouderschap en het ouderschap binnen geregistreerd partnerschap met ingang van 1 april 2014 in werking zullen gaan. Het lijkt een politieke keus te zijn om dit niet verder uit te stellen. Gemeenten worden dus geconfronteerd met deze wijzigingen terwijl de software die nodig is voor de uitvoering wellicht niet op tijd aangepast zal zijn.
Daarnaast veroorzaken de nieuwe regels ook dat het LO GBA gewijzigd moet worden. Vanuit BZK/BPR is aangegeven dat zo’n LO-wijziging langer duurt dan de tijd die nu nog rest.
De nieuwe regels zullen toch moeten worden uitgevoerd. Dat is mogelijk maar dan wel via workarounds. De NVVB heeft aangegeven dat die situatie niet te lang mag duren.

De NVVB heeft de drie leveranciers van burgerlijkestandmodules en de voorzitters van de gebruikersorganisaties gevraagd om te bevorderen dat alle gemeenten ruim voor 1 april 2014 zijn voorzien van een duidelijk beschrijving van de workarounds die nodig zijn om de nieuwe c.q. gewijzigde procedures uit te kunnen voeren. Eén leverancier heeft inmiddels aangegeven hiervoor zorg te zullen dragen.

De commissie Modellenboek van de NVVB heeft inmiddels de nieuwe en gewijzigde modellen opgeleverd.

Nieuwsoverzicht