Ondertekening convenant WTI Noord-Holland: Samen strijden tegen ID-fraude

Op donderdag 6 april heeft burgemeester Mirjam van ’t Veld samen met  diverse andere Noord-Hollandse burgemeesters en betrokken partners een convenant getekend voor het tegengaan van identiteitsfraude. Door meer samen te werken, kennis te delen en gezamenlijke opleidingen te realiseren hopen de betrokken gemeenten en organisaties identiteitsfraude de komende jaren terug te dringen.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Een student met een wietplantage op zijn naam. Of echtparen die net doen of ze gescheiden zijn en vervolgens een beroep doen op diverse toeslagen. Of mensen die onder de naam van iemand anders subsidies aanvragen of rekeningen openen. Mensen worden steeds inventiever. Overal waar we te maken hebben met geld, subsidies of toeslagen komt adres- en identiteitsfraude voor. Om de strijd tegen identiteitsfraude aan te gaan moeten we meer samenwerken en kennis en ervaring delen.”

Een deel van identiteitsfraude wordt veroorzaakt door onjuiste inschrijvingen in de Basisregistratie personen (BRP). De BRP is sinds 1 januari 2010 de aangewezen registratie van persoonsgegevens voor de gehele overheid en de afnemers zijn verplicht deze gegevens te gebruiken. Gaat het mis bij die inschrijving in de BRP, dan ondervinden de afnemers waaronder bijvoorbeeld de belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank of het Centraal Justitieel Incassobureau daar hinder van.

Uit een onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) blijkt dat identiteitsfraude zorgt voor een jaarlijkse schade van 350- 400 miljoen euro.

Deelnemende gemeenten en partners zijn: de gemeenten, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Hoorn, Purmerend en Zaanstad; de Nationale Politie, eenheid Noord-Holland en eenheid Amsterdam; de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Dienst Wegverkeer, het Openbaar Ministerie Noord-Holland en het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Bron: Gemeente Amstelveen

Nieuwsoverzicht