Ontwikkelingen impuls eID

In het Algemeen Overleg (AO) van 29 september in de Tweede Kamer over de Impuls eID is vastgesteld dat er gecontroleerd en stapsgewijs gewerkt wordt aan de uitrol van de multimiddelenaanpak. De Tweede Kamer heeft hierbij wel een aantal randvoorwaarden gesteld.

De belangrijkste toezeggingen aan de Tweede Kamer zijn:

  1. Opleveren Businesscase eID (begin november)
  2. Toesturen uniforme set van eisen (week van 19 december)
  3. Toesturen brief over Governance eID (week van 19 december)
  4. In consultatie brengen van wetsvoorstel Generieke Digitale Infrastructuur (GDI, week van 19 december)
  5. Voeren van gesprekken met private partijen over de voorwaarden waaronder deelname en toetreding tot het BSN-domein mogelijk is (z.s.m.)

De oplevering van een businesscase staat begin november gepland. In deze businesscase worden de kosten/ baten en het gebruik van de publieke eID middelen (DigiD) beschreven. Gezien de korte doorlooptijd is hiervoor een begeleidingsgroep samengesteld met alle betrokken partijen waar de NVVB namens gemeenten zitting in heeft.

Middels interviews moet duidelijk worden welke randvoorwaarden nodig zijn om gemeenten als uitgevende instantie van het rijbewijs en de Nederlandse identiteitskaart met eID functionaliteit voor te bereiden.

De NVVB benadrukt in deze gesprekken in ieder geval de noodzaak om hogere eisen te stellen aan de identiteit vaststelling die vooraf gaat aan de uitreiking van een document met eID functionaliteit. Dit is één van de belangrijkste voorwaarden om de veiligheid van een digitale identiteit te borgen en identiteitsfraude met een digitale identiteit te voorkomen.

In januari is het eerstvolgende AO over eID in de Tweede Kamer.

Nieuwsoverzicht