Ontwikkelingen slachtofferregistratie en nieuwe rol Rode Kruis

In de slachtofferregistratie gaat het een en ander veranderen. De projectgroep Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) is bezig met het uitwerken van een nieuwe landelijke voorziening voor het registreren van slachtoffers en het informeren van verwanten. Het nieuwe SIS is onder meer van invloed op de huidige decentrale dienstverlening Verwanteninformatie van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is met de project- en stuurgroep SIS in gesprek over de rol van het Rode Kruis in het SIS. De hulpverlening van het Rode Kruis zal zich meer richten op het faciliteren van zelfredzaamheid. Daarnaast zal meer aandacht uitgaan naar een betere intake van de hulpvraag en flexibele hulp op maat.

Het is voor het Rode Kruis van belang om, aanvullend op het SIS, te verkennen welke restbehoefte de gemeenten en veiligheidsregio's hebben zodra het SIS operationeel is. Het Rode Kruis is daarover in gesprek met de NVVB en met de contacten in de veiligheidsregio.

Heeft u specifieke beelden bij een restbehoefte in uw gemeente of veiligheidsregio? Heeft u een visie op registratie van getroffenen, dodelijk, zwaargewond, maar ook de andere groepen? Het Rode Kruis biedt de mogelijkheid via een enquête deze visie te formuleren, zodat het nieuwe ondersteuningsaanbod van het Rode Kruis daarop aangepast kan worden. U kunt hiervoor de website van het Rode Kruis raadplegen (www.rodekruis.nl

Heeft u verder vragen over wat het SIS voor uw regio gaat betekenen? Via snellerinformatieslachtoffer.nl

Voor vragen in dit kader kunt u natuurlijk ook bij de NVVB terecht.

Nieuwsoverzicht