Ontwikkelingen StopID
Naar aanleiding van onze berichtgeving over StopID zijn vragen gesteld over het advies om het formulier voor de schriftelijke verklaring van vermissing middels DigiD beschikbaar te stellen.
Burgers kunnen de schriftelijke verklaring van vermissing schriftelijk of bij de gemeente doen. In beide gevallen met gebruikmaking van het daartoe beschikbaar gestelde formulier. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente te verifiëren dat degene die de verklaring indient, degene is op wiens naam het document is gesteld. Immers, alleen die kan een schriftelijke verklaring van vermissing afleggen.
Daarom wordt geadviseerd bij digitaal melden dit mogelijk te maken via Digid-midden. Dit om te voorkomen dat een ander dan degene op wiens naam het document gesteld is de vermissing meldt. Indien de gemeente schriftelijke melding mogelijk maakt zonder Digid te gebruiken zal men zich dus op een andere manier van de identiteit van de melder moeten vergewissen.
In de proeftuin is dit onder meer gedaan door betrokkene terug te bellen en identificerende vragen te stellen. Ook zou men betrokkene eventueel kunnen vragen een kopie van een ander geldig identiteitsdocument bij te voegen. Het is wenselijk dat de gemeente zich vergewist dat de melder degene is op wiens naam het document staat. Dit om te voorkomen dat derden een melding doen. Immers na de melding wordt het document ongeldig en opgenomen in de internationale registers.
Indien zou blijken dat de gemeente onvoldoende heeft geverifieerd of de melder degene is op wiens naam het document staat, en deze onverhoeds schade leidt omdat het document buiten zijn medeweten ongeldig is geworden, kan de gemeente daarop aangesproken worden wegens onzorgvuldig handelen. Het advies om het via Digid-midden beschikbaar te maken is dus niet voor niets.
Lees hier