Opening unieke balie op Schiphol

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft vandaag officieel de balie van de gemeente Haarlemmermeer op Luchthaven Schiphol geopend.
‘Een unieke balie op een unieke plek’, aldus de minister. Klanten voor deze balie zijn Nederlanders die in het buitenland wonen én de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer.

Op afspraak kunnen Nederlanders ‘in-den-vreemde’ én inwoners van Haarlemmermeer bij de balie op Schiphol zeven dagen per week van 7 tot 22 uur terecht voor het aanvragen van een paspoort of Nederlandse Identiteitskaart. Als extra service kan de aanvrager tegen bezorgkosten het reisdocument vervolgens laten bezorgen op het woon-, werk- of verblijfadres in Nederland.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen bij de balie op Schiphol ook terecht voor een DigiD. Dit digitale identificatiemiddel wordt gebruikt om via internet veilig, betrouwbaar en snel zaken te doen met de overheid, zoals het doen van belastingaangifte, aanvragen van kinderbijslag of het bekijken van je pensioenoverzicht.

Tot voor kort konden Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland geen DigiD aanvragen. Als onderdeel van de beveiliging van DigiD wordt namelijk gebruik gemaakt van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Het niet kunnen beschikken over een DigiD gaf Nederlanders in het buitenland steeds meer problemen indien ze zaken met de Nederlandse overheid wilden regelen via internet. Hiervoor is het Rijk een proef gestart: DigiD via balieuitgifte. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen zich melden bij een van de deelnemende organisaties voor een DigiD via balieuitgifte. De gemeente Haarlemmermeer met haar balie op Schiphol is daar een van.

De balie op Schiphol valt officieel onder de gemeente Haarlemmermeer. De komende vier jaar werkt de gemeente nog nauw samen met de Rijksoverheid als initiatiefnemer en de gemeente Amsterdam. Daarna wordt gekeken of de gemeente de balie zelfstandig kan voortzetten. De gemeentebalie op Schiphol is voorlopig gevestigd in Vertrekhal 1.

Foto's: Marcel Vogel | VOOG beeld en tekst

Minister Plasterk en burgemeester Weterings van de gemeente Haarlemmermeer

Nieuwsoverzicht