Opmars van WTI regio’s zet door
De Werkgroepen Tegengaan Identiteitsfraude gaan door: afgelopen week waren er vergaderingen in Noord-Holland, Rijnmond en was de kickoff voor de WTI regio Limburg. Onder belangstelling van circa 28 gemeenten deelde Harrie Balke (voorzitter WTI Oost NL) zijn verhaal en gaf tips hoe de WTI succesvol kan worden ingericht. De NVVB gaf een presentatie over de mogelijke ondersteuning die ze kan bieden en hoe andere regio’s het oppakken. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden rondom de opleidingen ID- en Adresgerelateerde fraude van de PublieksAcademie.
De regio Noord-Holland kwam maandag 30 mei bij elkaar. Er zijn verdere stappen gezet om te komen tot een uniforme aanpak en het opstellen van het convenant. Het streven is om eind dit jaar het convenant te ondertekenen met de ketenpartners en gemeenten.
WTI Rijnmond start met de praktische uitwerking van de regionale samenwerking op het gebied van ID- en documentfraude. Vier gemeenten krijgen een rol als centrumgemeente: Rotterdam, Nissewaard, Dordrecht en Gorinchem. Deze centrumgemeenten gaan om te beginnen tweedelijns controles doen van buitenlandse brondocumenten voor de omliggende (satelliet) gemeenten. Hiervoor is een procedure opgesteld en zijn werkafspraken gemaakt. Belangrijkste punt is dat de centrumgemeenten een advies afgeven over de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de documenten, maar dat gemeenten zelf eindverantwoordelijk blijven voor het gebruik van de brondocumenten. Daarnaast moet de privacy geborgd worden in de communicatie tussen de gemeenten. Tijdens de pilotperiode wordt nauwlettend gemonitord om hoeveel documenten het gaat en wat de bevindingen zijn van de onderzoeken. Door casusoverleg in te richten en de tweedelijns experts samen documenten te laten beoordelen worden kennis en ervaring gedeeld. In de regio worden op dit moment 6 medewerkers via de Publieksacademie opgeleid tot tweedelijnsspecialist en trainer. Een aantal daarvan start in juni met het opleiden van collega’s tot eerstelijner. Vervolgstap is een overleg met de ketenpartners AVIM, KMAR, RDW, IND en OM. Dit zal nog voor de zomer plaatsvinden.
- Voor meer informatie over de werkwijze van Rotterdam, kunt u terecht bij Loes van der Ploeg, slp.vanderploeg@Rotterdam.nl
- Voor meer informatie over de PublieksAcademie kunt u terecht bij Cher Perdon van de NVVB: cherperdon@nvvb.nl
- Voor meer informatie over de WTI in het algemeen kunt u terecht bij Willeke van Dijk van de NVVB: willekevandijk@nvvb.nl