Opvragen Justitiële Documentatie Unieburgers bij optieNederlanderschap in andere EU-lidstaten (ECRIS-bevraging)

Opvragen Justitiële Documentatie Unieburgers bij optieNederlanderschap in andere EU-lidstaten (ECRIS-bevraging)

Als er een optieverklaring is afgelegd, moet er nog een openbare orde toets worden gedaan. Naast het bevragen van de Justitiële Documentatie in Nederland, is het nu ook mogelijk om Justitiële Documentatie op te vragen in de EU-lidstaat van nationaliteit van de optant. In de EU-lidstaat van nationaliteit is alle mogelijke Justitiële Documentatie beschikbaar van de onderdanen van deze lidstaat, inclusief de justitiële documentatie van een andere EU-lidstaat indien er sprake is van een onherroepelijke veroordeling voor een misdrijf die in die lidstaat is gepleegd. Deze informatie kan opgevraagd worden via het European Criminal Records Information System (ECRIS). Het ECRIS systeem kan bevraagd worden via het portaal van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Hiervoor kun je contact opnemen met jouw lokaal beheerder.

Het opvragen van Justitiële Documentatie bij optie is al langer een juridische bevoegdheid. Tot kort was er echter geen effectieve manier voor gemeenten om van deze bevoegdheid gebruik te maken. De afgelopen maanden is via een pilot gewerkt aan het bevragen van ECRIS via het Portaal van Justid. De voorlopige resultaten uit de pilot zijn positief. Naar verwachting zal op termijn het opvragen van Justitiële Documentatie via ECRIS bij optie worden opgenomen in de Handleiding Rijkswet op het Nederlanderschap en daarmee vast onderdeel worden van de procedure.

De Gemeente kan op dit moment al aansluiten bij de pilot en daarmee gebruik maken van het systeem vooruitlopend op het opnemen in de Handleiding. Dat betekent dat binnen jouw gemeente de ambtenaren Burgerzaken die belast zijn met de optie Nederlanderschap hiervoor geautoriseerd kunnen worden. Voor toelichting en gebruik kun je in dat geval contact opnemen met jouw lokaal beheerder. Dit geeft je ook de mogelijkheid om feedback op het gebruik van het Portaal vanuit jouw gemeente mee te geven alvorens het gebruik verplicht wordt.

Opvragen Justitiële Documentatie derdelanders bij optie (ECRIS-TCN)

Op Europees niveau wordt momenteel ook gewerkt aan een database met daarin opgenomen de derdelanders met een onherroepelijke veroordeling in een lidstaat: het European Criminal Records System – Third Country Nationals (ECRIS-TCN). Dit systeem moet het mogelijk maken om op basis van een zoekopdracht erachter te komen of en in welke lidstaat een derdelands betrokkene een veroordeling heeft. Het systeem bevat zelf geen informatie over de veroordeling, die moet vervolgens via de gebruikelijke weg via het ECRIS systeem opgevraagd worden.

Op dit moment onderzoekt het Ministerie van J&V de mogelijkheden om het ECRIS-TCN systeem in te zetten bij  optie. Hierover volgt later meer informatie en staat vooralsnog los van de pilot.  

Nieuwsoverzicht