Pilot ontsluiten adresgegevens voor Burgerzaken van start

Wijziging Besluit SUWI

Per 1 juli 2012 is het Besluit SUWI gewijzigd. Vanaf deze datum kunnen afdelingen Burgerzaken van gemeenten adresgegevens van individuele burgers bij UWV opvragen die noodzakelijk zijn voor het bijhouden van persoonsgegevens in de gemeentelijke basisadministratie van persoonsgegevens. De planning is dat Burgerzaken vanaf 1 juli 2013 de loonaangifte-adresgegevens uit de Polisadministratie van UWV via Suwinet-Inkijk kan raadplegen. 

Pilot ontsluiten adresgegevens via Suwinet-Inkijk

Om ontsluiting van de loonaangifte-adresgegevens via Suwinet-Inkijk eerst op kleine schaal te testen voert een aantal gemeenten op dit moment een pilot uit. Deelnemende gemeenten zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Enschede, Haarlemmermeer, Rotterdam, ‘s Hertogenbosch, Teylingen en Utrecht. Het doel van de pilot is vast te stellen of Suwinet-Inkijk binnen het proces inzetbaar is en de loonaangifte-adressen van toegevoegde waarde zijn bij het onderzoeken van GBA-adressen.

De pilot loopt vanaf begin maart 2013 en eindigt op 30 juni 2013. Mochten er redenen zijn om de pilot te verlengen, dan wordt dit opnieuw afgestemd en weer een einddatum vastgesteld.

Wet- en regelgeving Suwinet-Inkijk

Het gebruik van Suwinet–Inkijk is aan strikte wet- en regelgeving gebonden. Op dit moment mag Suwinet-Inkijk binnen gemeenten gebruikt worden om gegevens te raadplegen voor:

  • de uitvoering van de WWB
  • de uitvoering van de taken van gemeentelijke belastingdeurwaarders (onder voorwaarden)
  • de uitvoering van de RMC-taken (onder voorwaarden)

De voorwaarden zijn terug te vinden op: http://www.bkwi.nl/aansluiten

Een eis voor deelname aan de pilot is het ondertekenen van een contract tussen de gemeente en UWV. Voor de structurele aansluiting van afdelingen Burgerzaken kijken SZW, UWV en BKWI naar een oplossing waarbij geen contract nodig is en waarbij een Ministeriële Regeling een aantal zaken borgt.

Vervolgacties

Communicatie over het verloop van de pilot, de definitieve datum waarop Suwinet-Inkijk wordt ontsloten voor alle gemeenten en informatie over de aanvraagprocedure verloopt via de NVVB.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze pilot kun je mailen naar inkijkteam@bkwi.nl

Nieuwsoverzicht