Pilot StembureauApp start in Zoetermeer

De gemeente Rotterdam werkt al een aantal jaar succesvol met de door de gemeente zelf ontwikkelde StembureauApp. De app ondersteunt het verkiezingsproces en zorgt voor meer efficiency, meer controle en meer kwaliteit. Samen met de NVVB onderzoekt Rotterdam hoe de app verspreid en gebruikt kan worden in andere gemeenten. Om de impact van de implementatie bij andere gemeenten te bepalen, draait gemeente Zoetermeer op 6 april aanstaande tijdens het Raadgevend Referendum een pilot. Onder de gemeenten die al serieus belangstelling toonden is er een uitvraag gedaan. Criteria om deel te kunnen nemen aan de pilot waren onder andere: geografisch op korte reisafstand van gemeente Rotterdam (in verband met  het intensieve contact gedurende de pilot), voldoende beschikbare capaciteit, gemiddelde grootte, veel kennis en ervaring met het verkiezingsproces en bereid mee te investeren.

Ongeveer vijftien stembureaus werken tijdens het referendum met de StembureauApp. Dat is ongeveer een kwart van het totaal aantal stembureaus in de gemeente Zoetermeer. Hierdoor is er een goed vergelijk mogelijk tussen stembureaus binnen de gemeente met en zonder de app. Naast de gemeente Rotterdam is de NVVB nauw betrokken bij de pilot. Zij nemen de ervaringen mee in een business case. De NVVB zorgt samen met de gemeenten Rotterdam en Zoetermeer voor de berichtgeving zodat u op de hoogte blijft van de voortgang van de pilot.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willeke van Dijk van het bureau NVVB via mail willekevandijk@nvvb.nl en/of telefoon: 079-3617747.

Nieuwsoverzicht