Plaatsonafhankelijke bijhouding helaas niet in Wet BRP

De Tweede Kamer heeft dinsdag 16 april 2013 de Wet Basisregistratie Personen aangenomen. De Plaatsonafhankelijke bijhouding (POB) waar de NVVB en de VNG zich hard voor hebben gemaakt, wordt helaas niet in de wet opgenomen. D66 steunde met een amendement het standpunt van de NVVB en de VNG dat het in een aantal gevallen mogelijk moet zijn dat een andere gemeente dan de woongemeente gegevens bijhoudt. Het amendement is echter niet aangenomen. De wet gaat nu naar de Eerste Kamer.

Mogelijkheid POB

De VNG heeft samen met de NVVB een actieve lobby richting Kamerleden gevoerd om de POB in de wet op te nemen. We hebben dat doel helaas niet volledig bereikt. De minister heeft de Kamer wel toegezegd de POB mogelijk te maken via een ICT-voorziening die gebouwd wordt in het kader van de modernisering van de GBA. Gemeenten fiatteren dan automatisch bijhoudingshandelingen door andere gemeenten. De NVVB hoopt dat alle gemeenten van deze mogelijkheid gebruikmaken.

Voordelen POB

De voordelen die wij samen met de VNG zagen in het opnemen van de POB in de wet waren onder meer:

  • directe verwerking van gegevens in de landelijke registratie
  • snellere en betere dienstverlening
  • goedkopere systemen
  • een beter functionerende basisregistratie personen

De voordelen kunnen nog worden bereikt als alle gemeenten de mogelijkheid van automatisch fiatteren volledig benutten en aanzetten.

Meer informatie

Amendement Schouw

 

Nieuwsoverzicht