Praat mee over certificering!

Praat mee over certificering!

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden om gestandaardiseerde opleidingseisen en verplichte certificering in te voeren voor de medewerkers Burgerzaken en overige uitgevende instanties. Het onderzoek, dat uitgevoerd wordt door CINOP,  is er op gericht om de mogelijke interne en externe gevolgen hiervan in kaart te brengen.

Het onderzoek is gestart omdat vanuit medewerkers Burgerzaken een zekere behoefte wordt geuit aan gecertificeerd vakmanschap. Daarmee kan de manier waarop de identiteitsgegevens van burgers worden vastgelegd, beheerd en verstrekt voor de publieke dienstverlening, verder worden geprofessionaliseerd. Met certificering kan de kwaliteit van de dienstverlening vergroot worden en kunnen structurele kwetsbaarheden zoals fouten en fraude  in het huidige aanvraag- en uitgifte proces van paspoorten en identiteitskaarten tegengegaan worden.

In de huidige situatie worden opleidingen, training en certificering heel divers georganiseerd. Personeels- en opleidingsbeleid is een verantwoordelijkheid van elke gemeente zelf. BZK heeft weinig zeggenschap hierover. Met een gemeenschappelijke aanpak kan de keten van identiteitsdocumenten betrouwbaarder worden en kunnen fouten en fraude beter voorkomen worden.

In het kader van dit onderzoek worden in de periode medio maart-medio april inlevingssessies georganiseerd. In deze sessies spreken de onderzoekers met medewerkers en leidinggevenden over de kansen en mogelijkheden van gecertificeerd vakmanschap in de dagelijkse beroepspraktijk. Ook zullen eerder verworven onderzoeksresultaten worden getoetst aan jouw ervaringen en opvattingen.

Live sessies zullen plaatsvinden op 21 maart (medewerkers) en 28 maart (leidinggevenden), in Den Bosch (1), van 16.00 tot 20.00 uur. Er wordt gezorgd voor een lichte maaltijd.

Daarnaast worden er online sessies voor medewerkers en leidinggevenden georganiseerd. Dat stelt medewerkers en leidinggevenden vanuit het Caribisch gebied, met en voor wie dit onderzoek ook is bedoeld in de gelegenheid deel te nemen. De online sessies vinden plaats op respectievelijk 3 april en 13 april, van 16:00 tot 18:00 uur.

Jouw bijdragen in het onderzoek zijn van groot belang, en we nodigen we je van harte uit om mee te doen! Je kunt jezelf egistreren via een mail naar Frederike Jansen: fjansen@cinop.nl.

Graag onder vermelding van jouw naam, functie, werkgever, telefoonnummer en voorkeursdatum:

  • Voor medewerkers: 21 maart (live) of 3 april (online)
  • Voor leidinggevenden: 28 maart of 13 april (online)     

Het programma wordt vooraf toegezonden.

 

1. In het kantoor van CINOP, Stationsplein 14. Het kantoor ligt tegenover het treinstation van Den Bosch. Er is ook mogelijkheid tot parkeren naast het gebouw.

Nieuwsoverzicht