Procedure ondersteuningsverklaringen verkiezingen

Procedure ondersteuningsverklaringen verkiezingen

Minister Ollongren vraagt gemeenten om extra aandacht te hebben voor de procedure voor nieuwe partijen die mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezing. Ze roept gemeenten op om ook de mogelijkheid te bieden zonder afspraak de ondersteuningsverklaring af te leggen en zoveel mogelijk maatwerk te bieden aan kiezers die een ondersteuningsverklaring willen afleggen. Op 15 december 2020 werd hierover een brief  verstuurd.

Verlenging termijn voor verklaringen
Nieuwe politieke partijen moeten per kieskring 30 ondersteuningsverklaringen inleveren om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezing. Kiesgerechtigden leggen deze verklaring af op het gemeentehuis in hun woonplaats. De termijn hiervoor bedraagt normaal twee weken, maar is in de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 verlengd naar vier weken. De termijn loopt van 4 januari tot en met 1 februari 2021.

Maatwerk
Veel gemeenten werken met het oog op de coronamaatregelen en de harde lockdown enkel op afspraak. Wij begrijpen dat dit haaks staat op de oproep om de ondersteuningsverklaringen zonder afspraak in te kunnen leveren. Toch willen wij jullie vragen te zoeken naar oplossingen en maatwerk. Dit kan bijvoorbeeld op de onderstaande manieren:

  • Gemeenten kunnen via hun communicatiekanalen de kiesgerechtigden erop attenderen dat het maken van een afspraak de regel is en het dringende verzoek is om hier tijdig een afspraak voor te maken. Lukt dit niet, dan kunnen de politieke partijen of kiezers contact met de gemeenten opnemen.
  • De informatie over het afleggen van ondersteuningsverklaringen op een goed vindbare plaats op de website plaatsen, met daarbij de contactgegevens van de functionaris bij wie de politieke partijen of kiezers terecht kunnen voor vragen of voor het zoeken naar oplossingen.
  • Het inrichten van een speciaal loket voor het op inloop afleggen van ondersteuningsverklaringen, met ruime openingstijden.
  • Het met voorrang inplannen van kiezers die zonder afspraak komen (met beperkte wachttijd).

Klik hier voor het bericht dat de VNG publiceerde.

Nieuwsoverzicht