Programma mGBA bouwt geen Lokaal BRP

Omdat aan de wensen van gemeenten voor de snelheid en de beschikbaarheid van de centrale BRP-voorzieningen kan worden voldaan, heeft de stuurgroep mGBA besloten dat er geen Lokaal BRP behoeft te worden gebouwd. In de afspraken over het beheer van de BRP-voorzieningen tussen de minister en de (toekomstig) beheerder van de BRP (het Agentschap BPR) worden de eisen aan snelheid en beschikbaarheid geborgd.

Dit besluit van de stuurgroep in relatie tot het eerder genomen besluit over de centrale positionering van de BRP voorzieningen, levert de gemeenten aanvullende baten op. De in 2009 afgesproken bijdrage van de gemeenten aan de realisatie van de centrale voorzieningen blijft gehandhaafd op € 1,3 miljoen.
Dit besluit is de uitkomst van een proces dat is gestart met het besluit van december 2009 (een aanvulling op het bestuurlijk akkoord van maart 2009) om de BRP te bouwen als een centrale voorziening. Gemeenten vroegen toen om een lokale variant van de BRP om de risico’s voor hun kritische bedrijfsprocessen, die zij verbonden achtten aan een centraal systeem, te beperken.

Bij de ontwikkeling en de bouw van de BRP stelt het programma zeer hoge eisen aan snelheid en beschikbaarheid. Ook de beoogd beheerder is zich zeer goed bewust van deze eisen. De BRP wordt bovendien op zodanige wijze gebouwd dat ook op nieuwe en hogere eisen van bijvoorbeeld schaalbaarheid kan worden ingespeeld, bijvoorbeeld door toevoeging van extra hardware.

De eerste testresultaten geven aanleiding tot optimisme en zoals in september jl. is gedemonstreerd in de succesvolle BRPreview kan de BRP nu al meer dan 30 berichten per seconde aan. Daarmee ligt de performance boven het vereiste niveau.

Door het inrichten van twee volwaardige productieomgevingen, die zonder noemenswaardige uitvaltijd elkaars taken kunnen uitvoeren, kan voor een zeer hoge beschikbaarheid van de BRP worden gezorgd.

Bron: Nieuwsbericht BZK 21-12-12

Nieuwsoverzicht