Project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens wint de NVVB Jaarprijs 2013

Tijdens het NVVB Congres Burgerzaken is op 17 april bekend gemaakt dat het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens de NVVB-jaarprijs 2013 heeft gewonnen.

De jury van de NVVB-jaarprijs 2013 betrekt bij haar overwegingen of een project of organisatie op het vakgebied Burgerzaken en Publiekszaken een innovatieve bijdrage levert voor de ontwikkeling en ondersteuning van het vakgebied. De andere genomineerden waren het adviesrapport van Caspar Otten ter afronding van de HBO-studie rechten aan de Hogeschool van Amsterdam met als titel “Vreemd recht en NIPR: Toepasbaarheid van het vreemd recht en het NIPR binnen de Nederlandse rechtssfeer”, de master thesis van Lennart van der Dussen ter afronding van de opleiding Master of Public Information Management met als titel “De invloed van de gedecentraliseerde eenheidsstaat op de invoering van het Stelsel van Basisregistraties” en de bacherlor-scriptie van Cherlene Blankson aan de European Law School met de titel “Bezit van staat, een rechtsfiguur van de bovenste plank, in relatie tot de problematiek omtrent Ghanese erkenningen”.

Het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens vindt zijn oorsprong in twee onderzoeken, waaruit naar voren kwam dat de twee kernactiviteiten van afdelingen Burgerzaken, identiteitsmanagement en Persoonsinformatievoorziening, beter ondersteund kunnen worden. In dit project worden instrumenten beproefd voor het beoordelen van persoonsgegevens voor opneming in de GBA. Doel van dit project is de kwaliteit van de vaststelling en registratie van persoonsgegevens in de GBA te verhogen. Voor mensen die bij de afdelingen Burgerzaken bij gemeenten werken bestaat een opleidings- en kwalificatiestructuur. Deze structuur wordt de komende jaren verbeterd zodat medewerkers Burgerzaken goed toegerust zijn op het registreren en verifiëren van identiteitsgegevens. Verder wordt onderzocht of en hoe de kwalificatiestructuur kan helpen in cyclische kwaliteitsborging bij medewerkers Burgerzaken.

Uit het juryrapport: “Het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens zal een omslag tot stand brengen binnen het vakgebied doordat nieuwe kansen en mogelijkheden worden verkend. Het belang is groot en actueel. Juist ook nu identiteitsfraude een toenemend maatschappelijk probleem lijkt te worden. Het project levert een bijzondere bijdrage  voor de ontwikkeling en ondersteuning van het vakgebied Burgerzaken of Publiekszaken. Dit betekent dat het project in aanmerking komt voor de jaarprijs. De jury heeft daarom besloten de NVVB-jaarprijs 2013 toe te kennen aan het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens. De jury wil door het toekennen van deze prijs de betrokkenen bij dit project tegelijkertijd aanmoedigen om het tot een succesvol einde te brengen.”

Jacqueline Rutjens, hoofd afdeling Identiteit (directie Burgerschap en Informatiebeleid bij BZK) en tevens opdrachtgever van het project, nam de prijs in ontvangst uit handen van Simon Rijksdijk, vice-voorzitter van de NVVB.

Projectleider Ron van Troost: “Ik vind het een geweldige steun in de rug en compliment voor alle experts en andere betrokkenen. Het is inderdaad een fijne aanmoediging om dit project tot een succesvol einde te brengen!”

Het project NBP is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de NVVB en wordt uitgevoerd bij ICTU. Wilt u een fysieke 'Betrouwbare Courant? Stuur dan een mailtje naar nbp@ictu.nl

Volgt u NBP al op Twitter? @NPB_BZK

 

Nieuwsoverzicht