Reactie NVVB, VNG en NGB op Tijdelijke regeling verkiezingen
De Tijdelijke regeling verkiezingen covid-19, een uitwerking van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19, bevat eisen die kunnen zorgen voor uitvoeringsproblemen bij gemeenten. Dat schrijven de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) in een gezamenlijke reactie op de consultatie. Klik
hier
om de reactie te lezen.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. De wet en de regeling treden naar verwachting 1 februari in werking.
De Tijdelijke regeling bevat regels voor de uitvoering van een aantal bepalingen uit de Tijdelijke wet. De wet maakt onder andere mogelijk dat kiezers van 70 jaar en ouder per brief kunnen stemmen en dat kiezers op 15 en 16 maart vervroegd in het stemlokaal kunnen stemmen. Dit zijn aanvullende maatregelen bovenop de reguliere stembusgang op 17 maart 2021.
De NVVB, VNG en het NGB hebben bij de Tijdelijke regeling onder meer de volgende kanttekeningen geplaatst:
- Sommige eisen die aan het transport van de briefstembescheiden worden gesteld, zijn disproportioneel. Zo vinden de NVVB, VNG en het NGB het niet nodig om voor elke dag een nieuwe transportbox te gebruiken om de afgegeven briefstemmen te vervoeren. Ook het moeten vervoeren van deze box in een afgesloten deel van het transportmiddel is onnodig want dubbelop. We adviseren om deze eisen te schrappen.
- De eisen voor de opslag van briefstembescheiden en verkiezingsbescheiden (bijvoorbeeld van vervroegd uitgebrachte stemmen) zorgen mogelijk voor uitvoeringsproblemen bij gemeenten. We verzoeken de minister de impact van deze eisen nader te onderzoeken en deze zo nodig aan te passen.
Bij de regeling wordt een groot aantal modellen vastgesteld. We adviseren om sommige modellen te verduidelijken en om rekening te houden met de toegankelijkheid ervan voor de kiezer.