Reactie RvIG op artikel B&R

In het artikel “Welke informatie mag gebruikt worden voor adresonderzoek?” in Burgerzaken & Recht 6, december 2015, doet mr. Corrie Ebbers een oproep aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) om het rapport “Samen sterk tegen adresfraude” aan te passen. Hier leest u een reactie van de RvIG op haar verzoek:

In het rapport “Samen sterk tegen adresfraude” wordt beschreven hoe RvIG en gemeenten samenwerken om adresfraude aan te pakken. In het rapport is te lezen dat gemeenten bij adresonderzoek, naast klassieke middelen zoals huisbezoeken, ook gebruik kunnen maken van informatie die beschikbaar is uit openbare bronnen.* Informatie van internet, zoals marktplaatsen of sociale media, kan een dergelijke open bron zijn. In haar artikel stelt mevrouw Ebbers dat “het raadplegen van open bare bronnen vrij laconiek beschreven [wordt] als mogelijkheid om informatie te vergaren, maar hier is een waarschuwing op zijn plaats” RvIG beschouwt het artikel als een waardevolle bijdrage aan het denken over de kwaliteit van de gegevens in de BRP, maar heeft een eigen visie op de materie. De gegevens die gemeenten vastleggen in de Basisregistratie Personen (BRP) liggen aan de basis van het gebruik van persoonsgegevens binnen de overheid en bepaalde private organisaties, zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars. De juistheid en kwaliteit van die gegevens is essentieel, niet alleen voor de overheid, maar ook voor privépersonen die daar rechten aan ontlenen.

In het gebruik van gegevens op internet hebben overheidsorganisaties een eigen verantwoordelijkheid en eigen beleid. RvIG houdt bij het gebruik van informatie die in dit kader gevonden kan worden nauwlettend in de gaten wat toelaatbaar is onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en vertrouwt erop dat gemeenten dat ook doen.** 

In het rapport wordt ook gesteld dat het van belang is voor gemeenten om “de juiste waarde [te geven] aan deze gegevens (niet-geverifieerde data)”. Voor zover de bijdrage van mevrouw Ebbers het doel heeft om overheidsorganisaties op te roepen om te komen tot transparant en voor de buitenwereld kenbaar beleid met betrekking tot het gebruik van informatie afkomstig van internet, juicht RvIG dat natuurlijk van harte toe.  

Namens het fraudeteam van RvIG


*) Pagina 18 van het rapport “Samen sterk tegen adresfraude”, te vinden op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: http://www.rvig.nl/documenten/rapporten/2015/04/20/rapport-samen-sterk-tegen-adresfraude

**) Pagina 25 van het rapport.

Nieuwsoverzicht