Registratie Turkse nationaliteit

De minister heeft van de centrale Turkse autoriteiten een reactie ontvangen over hoe het Turkse nationaliteitsrecht moet worden toegepast. Dit in verband met het registreren van de Turkse nationaliteit in de GBA. Het ministerie van BZK heeft hierover contact gehad met de Turkse autoriteiten. Zij hebben de Nederlandse overheid uitgelegd dat een persoon op grond van de Turkse nationaliteitswetgeving de Turkse nationaliteit bij geboorte uit een Turkse ouder verkrijgt op grond van artikel 7 van de Turkse nationaliteitswet. Om de Turkse nationaliteit te verkrijgen is het niet nodig dat een persoon zich bij de Turkse autoriteiten heeft geregistreerd.

Deze registratie is slechts van belang voor het effectueren van de nationaliteit, bijvoorbeeld voor verkrijging van een paspoort of een verklaring omtrent bezit van de Turkse nationaliteit. Wanneer een persoon de Turkse nationaliteit bezit, dient deze op basis van de Wet GBA in de GBA te worden geregistreerd. Zoals het wetsvoorstel BRP nu voorligt in de Kamer zullen gemeenten de eventuele Turkse nationaliteit, als tweede nationaliteit, niet meer mogen registreren in de BRP. Tot die wet in werking treedt zullen gemeenten de eventuele Turkse nationaliteit echter gewoon blijven registreren in de GBA.

Het advies is bij vragen omtrent de verwijdering van de vreemde nationaliteit betrokkene  te wijzen op het wetsvoorstel BRP en hierbij aangeven dat  de datum inwerkingtreding van het wetsvoorstel nog niet bekend is. Na inwerkingtreding van de Wet BRP zal opnieuw een nieuwsbericht verschijnen met praktische informatie hierover.

Nieuwsoverzicht