Resultaten onderzoek publiekszaken door Rijksuniversiteit Groningen

Ongeveer een jaar geleden vond u een oproep voor deelname aan een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in deze nieuwbrief. Veel van u hebben hier op gereageerd, waarvoor nogmaals heel hartelijk dank! Inmiddels is het onderzoek volledig afgerond en op 26 mei van dit jaar is Berend van der Kolk

  1. In tijden van bezuinigingen maken managers meer gebruik van prestatiemetingen en strakkere aansturing. Dit leidde er in sommige gevallen toe dat medewerkers er meer ‘de kantjes vanaf gingen lopen’.
  2. Aansturing vanuit meerdere managementniveau’s kan soms tot conflicten leiden waardoor de effectiviteit van aansturing vermindert. Bijvoorbeeld: wanneer een ‘hogere’ leidinggevende vooral nadruk legt op het volgen van procedures en een ‘lagere’ leidinggevende vooral de vlotte uitgifte van paspoorten benadrukt, kunnen deze twee (procedures en doorlooptijden) met elkaar in de knel komen. Dit kan leiden tot minder effectieve aansturing en minder goede kwaliteit van dienstverlening.
  3. Het aanbieden van cursussen, coaching en training heeft een positief effect op de intrinsieke motivatie van medewerkers.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Kijk dan op onderstaande links:

Nieuwsoverzicht