Rijbewijsaanvragen verwacht door wijziging regelgeving code 95

Vanwege een wijziging in de regelgeving verwachten we komende maanden een piek in de aanvragen tot vernieuwing of vervanging van C- en D-rijbewijzen. Aan de afdeling burgerzaken van uw gemeente het verzoek om medewerking te verlenen aan de behandeling van deze aanvragen.

Aanleiding
In Europa moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen om het C en/of D rijbewijs beroepsmatig te mogen gebruiken. Chauffeurs met een C en/of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955, zijn tot op heden in Nederland vrijgesteld van deze nascholingsplicht. Het bewijs van vakbekwaamheid (de zogeheten code 95) wordt bij deze groep chauffeurs automatisch op het rijbewijs aangebracht sinds 10 september 2008 (D rijbewijs) en 10 september 2009 (C rijbewijs).

Per 1 juni 2015 wordt de betreffende regelgeving gewijzigd omdat deze vrijstelling strijdig is gebleken met de Europese richtlijn Vakbekwaamheid bestuurders.
Dit betekent dat de groep beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955 vanaf dat moment niet langer is vrijgesteld van de nascholing en dat de code 95 niet langer automatisch op het rijbewijs wordt vermeld.

Tot 1 juni 2015 bestaat er voor deze groep chauffeurs nog de mogelijkheid om code 95 op het rijbewijs te verkrijgen via vroegtijdige verlenging of het vervangen van het rijbewijs. Omdat verwacht wordt dat een flink aantal chauffeurs van deze mogelijkheden gebruik gaat maken, informeert het ministerie van I&M de gemeentelijke instanties hier langs deze weg over.

Graag speciale aandacht voor rijbewijsaanvragen in het kader van deze wijziging

Er zijn twee mogelijkheden om een nieuw rijbewijs te verkrijgen:
1. Verlenging van het rijbewijs; er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met een nieuwe geldigheid.
2. Vervanging van het rijbewijs; er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met dezelfde looptijd als het vervangen rijbewijs.

Artikel 120 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat in bij algemene maatregel van bestuur te bepalen gevallen een rijbewijs kan worden vervangen. In artikel 35, vierde lid, van het Reglement rijbewijzen is bepaald dat de houder van een C- of D-rijbewijs het rijbewijs kan vervangen ten behoeve van het vermelden van de code 95 op het rijbewijs. Hiervoor is dus niet vereist dat het rijbewijs onleesbaar is geworden of verloren is geraakt.

Deze optie staat naar het oordeel van het ministerie van I&M open voor zowel chauffeurs die over een verklaring van nascholing beschikken als voor de houders van een C- of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955. Die laatste groep is immers nu nog vrijgesteld van nascholing.

Het verzoek is dergelijke aanvragen in alle gevallen in behandeling te nemen.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M)

Meer informatie: https://www.rdw.nl/sites/nrd/Paginas/NRD.aspx

Nieuwsoverzicht