Scheiden bij de burgerlijke stand

Op 5 september 2014 maakte staatssecretaris Teeven bekend dat de ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel ‘Scheiden zonder rechter’. Door dit wetsvoorstel kunnen echtparen die het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

De NVVB heeft bij het tot stand komen van deze wet positief geadviseerd aan de staatssecretaris. In tegenstelling tot de trend van de laatste jaren, waar er steeds meer taken centraal uitgevoerd moeten worden, is dit een voorbeeld van een taak die er bij komt voor gemeenten. In het advies over dit wetsvoorstel heeft de NVVB zich sterk gemaakt voor een dekkende legesvergoeding voor deze extra taak. En hoewel echtparen dan nog altijd kosten maken voor een echtscheiding, zijn deze kosten vele malen lager dan dat nu het geval is.

De besparing door de mogelijkheid om bij de ambtenaar van de burgerlijke stand te scheiden komt doordat echtparen in deze nieuwe procedure geen gebruik meer hoeven te maken van bijstand van een advocaat en uitspraak door een rechter. Hierdoor wordt tevens de (werk)druk bij de rechtbank verlaagd wat tevens zorgt voor een lastenverlaging.

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal in de nieuwe procedure moeten nagaan of de echtgenoten voldoen aan de voorwaarden. Vervolgens kan na 14 dagen de echtscheiding door de ambtenaar van de burgerlijke stand worden uitgesproken.

Het wetsvoorstel wordt openbaar nadat de Raad van State advies geeft gegeven en het wetsvoorstel is ingediend bij de Tweede Kamer. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de wet in werking zal treden. Dit wordt pas bekend zodra wet vervolgens plenair is behandeld in de Eerste Kamer.

Nieuwsoverzicht