Start pilot versnelde doorstroom asielzoekers

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) begint op maandag 1 september met een pilot die de doorlooptijd moet gaan versnellen van de uitstroom van asielzoekers met een verblijfsvergunning naar gemeenten. De pilot loopt vooralsnog tot 1 januari 2015.

De pilot is één van de maatregelen om de doorlooptijd van het uitstroomproces met twee maanden terug te brengen naar de maximale toegestane periode van 3,5 maanden. Nu gaat veel tijd verloren met het herhalen van administratieve handelingen doordat bijvoorbeeld namen van de vreemdeling op verschillende momenten in het proces op verschillende wijzen zijn geschreven. Het goed toepassen van het namenrecht in de keten draagt bij aan een zorgvuldig en efficiënt proces. Ook worden verblijfsdocumenten uitgereikt op tijden en plaatsen die niet altijd even logisch zijn.

Registratie en documenten voor in het proces
Om de uitstroom van vergunninghouders te verbeteren, moeten een paar zaken beter worden georganiseerd. Grofweg betekent het dat acties in het proces rond registratie en uitgifte van verblijfsdocumenten eerder in het proces en gezamenlijk binnen de keten plaatsvinden. Hierdoor gaan vergunninghouders naar een AZC met de juiste documenten op zak. Wanneer de gegevens vroeg in het proces goed zijn vastgelegd en de vreemdeling meteen wordt ingeschreven in de BRP, wordt de inschrijving in de uiteindelijke vestigingsgemeente een kwestie van het verwerken van een adreswijziging. Dit is een snel en eenvoudig proces voor de asielzoeker en scheelt de gemeente capaciteit en kosten.

Voor gemeenten betekent dit dat zij in de loop van dit jaar te maken kunnen krijgen met vergunninghouders die reeds zijn ingeschreven in de gemeente Vlagtwedde. In die gevallen zal de inschrijving in de gemeente volgens het proces van een intergemeentelijke verhuizing verlopen. In alle andere gevallen zal dit gewoon nog volgens het proces van een eerste inschrijving verlopen.

Eerder inschrijven is eerder toegang tot voorzieningen
Alle partijen die bij het asielproces betrokken zijn, hebben de handen ineen geslagen om de pilot van de grond te krijgen: Gemeente Vlagtwedde, Werkgroep BRP, DT&V, KMAR, VNG, VP, Pol Ter Apel en het AC. De volledige registratie gebeurt op de POL in Ter Apel en bewoners krijgen hun hun beschikking en verblijfsdocument met de juiste naam ter plaatse uitgereikt. Met hun BSN krijgen zij ook meteen toegang tot de nodige voorzieningen.

Uiteraard houdt de NVVB u op de hoogte van de uitkomsten van de pilot.

Bron: COA

Nieuwsoverzicht