Stemmen tellen

De NVVB berichtte op 28 februari dat het ministerie van BZK op vrijdag 3 maart met informatie en instructie zou komen over het gebruik van een rekenhulpmiddel bij het optellen van de stemmen. Inmiddels is dat gebeurd. De NVVB legt graag uit waarom wij geen leidraad hebben uitgebracht, zoals de week ervoor was toegezegd, en waarom er zo weinig informatie kon worden gegeven in onze berichten op dinsdag en woensdag van vorige week.

Het overleg van 28 februari jl. tussen NVVB, BZK, Kiesraad en VNG resulteerde in hetgeen u afgelopen vrijdag is meegedeeld in de circulaire van de minister van BZK. Even leek het erop dat alles handmatig geteld zou moeten worden. Wij hebben echter in het overleg zeer nadrukkelijk gewezen op de gevolgen voor de uitvoering en daar is gelukkig naar geluisterd.

OSV kan gebruikt worden voor de telling op kandidaatniveau en dat scheelt enorm veel tijd. Het was frustrerend voor ons om het bereikte resultaat niet direct aan u te kunnen meedelen, want de minister moest hierover natuurlijk eerst de Tweede Kamer informeren en de circulaire met instructies moesten nog eerst worden uitgewerkt. De gang van zaken rondom deze verkiezing zal nog uitgebreid worden geëvalueerd.

Lees hier

Wij wensen u veel succes bij de verdere voorbereidingen en de komende verkiezingsdag.

Nieuwsoverzicht