Studenten visa misbruikt voor illegale migratie?

Studenten visa misbruikt voor illegale migratie?

Wij krijgen signalen binnen dat bij sommige 1e inschrijvingen van buitenlandse studenten mogelijk sprake is van fraude. Deze gemeenten kregen o.a. Bengalezen aan de balie met een studenten visa. I.v.m. het krantenartikel 'Studentenvisa misbruikt voor illegale migratie, hbo's nemen maatregelen', hebben deze gemeenten extra onderzoek gedaan naar de huurcontracten en inschrijvingen bij de hogescholen in kwestie. De inschrijvingen zijn aangehouden tot ze zekerheid hebben.

De huurcontracten blijken allemaal vals. De gemeenten zijn nog in afwachting van de hogescholen betreft de inschrijving.

Omdat deze personen niet direct hun BSN hebben meegekregen maar maximaal vier weken moeten wachten zien gemeenten dat ze nu afspraken maken voor inschrijving RNI. Wanneer ze zien dat dezelfde medewerkers aan de balie zitten gaan ze weer weg. De kans bestaat dat ze elders in het land afspraken zullen maken om zo alsnog z.s.m. een BSN te krijgen.

Oproep aan alle gemeenten is om extra alert te zijn op inschrijvingen vanuit de landen Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan en Nigeria. 

De betreffende gemeenten hebben nu de afspraak dat zij elke buitenlandse student uit de betreffende landen oproepen in BVV en kijken of en zo ja wat voor Visum zij hebben. Bij een studentenvisum schrijven zij niet in, in de RNI omdat een semester altijd vijf maanden duurt en ze dus langer zullen blijven dan vier maanden.

Nieuwsoverzicht