Stuurgroep verstevigt regie op implementatietraject mGBA

Op verzoek van de stuurgroep mGBA hebben vier werkgroepen onder leiding van programmamanager Olaf Wilders een nadere uitwerking gemaakt van de implementatiestrategie BRP. Het rapport is een vervolg op het onderzoek Herijking implementatiestrategie, dat in september jl. in de stuurgroep is behandeld.

In de werkgroepen waren BZK, BPR, VNG, NVVB en KING vertegenwoordigd. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met enkele afnemers. De stuurgroep heeft het rapport vastgesteld en de volgende besluiten genomen:
Vaststellen van het implementatiescenario voor gemeenten en voor  afnemers. De belangrijkste punten hierin zijn:
• het maken, vastleggen en strak handhaven van afspraken  tussen  minister van BZK en individuele gemeenten en afnemers  over de  aansluitdatum;
• monitoring van het implementatieproces met een voorspellende  monitor;
• een van tevoren vastgelegd escalatiemodel;

De doorrekening van de begroting van de benodigde middelen  voor:
• de kosten van beheer in de duale periode waarin de GBA- en  BRP-voorzieningen tegelijkertijd operationeel moeten zijn;
• de kosten voor de versterking van de regiefunctie;
• de kosten voor aansluitbegeleiding van de afnemers.

Wat betekent dit voor de aansluitplanning?
Alle organisaties die betrokken zijn bij de modernisering van de GBA (BZK, VNG en NVVB en afnemers) hebben afgesproken om de implementatie van de BRP in haar geheel af te ronden per 1 juli 2016. Per die datum worden de tijdelijke migratievoorzieningen en de huidige GBA-voorzieningen buiten gebruik gesteld. Het overgrote deel van de gemeenten heeft inmiddels laten weten, wanneer zij denken  te kunnen aansluiten op de BRP.  De meeste gemeenten kiezen voor een datum in 2014 en 2015. KING gaat gezamenlijk met de programmaleiding en de individuele gemeenten een voorlopige aansluitplanning opstellen. Daarbij wordt, mede op verzoek van de stuurgroep, rekening gehouden met een zoveel mogelijk gelijkmatige spreiding van aansluitingen. Zo kan er optimaal ondersteuning geboden worden vanuit KING, hebben de softwareleveranciers van gemeenten voldoende mogelijkheden om de noodzakelijke activiteiten op te pakken en kan de beheerorganisatie zich optimaal voorbereiden. De stuurgroep mGBA bespreekt de aansluitplanning in zijn vergadering van februari 2013.
Daarnaast wordt ook aan de afnemers gevraagd hun voorlopige voorkeur voor een aansluitdatum op te geven. Om te zorgen dat zij een reële inschatting kunnen maken over een aansluitdatum, wordt de komende tijd extra inzet gepleegd op het concreet maken van de specificaties voor de afnemersfunctionaliteit in de BRP. Ook wordt de informatievoorziening aan afnemers versterkt. Daarnaast zal onderzocht worden of een reconversiehulpmiddel kan worden aangeboden ter ondersteuning van de aansluiting. Hierover wordt in een volgende stuurgroep besloten.

Bron: Nieuwsbericht BZK 21-12-12

Nieuwsoverzicht