Uitkomsten vergadering Stuurgroep RNI 20 december 2012

In de stuurgroep is de Borgspooranalyse RNI besproken. Dit onderzoek is door VKA uitgevoerd in opdracht van de stuurgroep nu de parlementaire behandeling van de BRP niet op korte termijn is voorzien. In het onderzoek heeft VKA gekeken naar enkele alternatieven hoe om te gaan met het uitreiken van sofinummers totdat de RNI is ingevoerd. De stuurgroep bedankt VKA voor het uitwerken van de diverse borgspooropties.

De stuurgroep is van mening dat er druk gezet moet worden op spoedige parlementaire behandeling. De vertegenwoordigers van BZK en Financiën zeggen toe hier aan te doen wat mogelijk is. De stuurgroepleden waaronder VNG en NVvB zullen zelf ook hun kanalen inzetten om de urgentie van de parlementaire behandeling onder de aandacht te brengen. De inzet moet zijn en blijven dat de RNI zo snel mogelijk wordt ingevoerd.

Gedurende de periode dat de wet BRP niet van kracht is zal de Belastingdienst de uitgifte van sofinummers blijven voortzetten. Een eerdere overheveling van die taak naar de loketgemeenten wordt na discussie over de uitkomsten van het VKA rapport niet haalbaar geacht, alhoewel de stuurgroep dat wel betreurt. Er blijken teveel onzekerheden en risico’s om aan de randvoorwaarden van gemeenten, Belastingdienst, BPR en andere ABO’s te kunnen voldoen.

In de maand januari zal er een gezamenlijke planningsbijeenkomst van alle partijen worden georganiseerd om te zorgen voor een gedragen herplanning.
Zoals eerder afgesproken kan de personele overgang met bijbehorende tijdslijnen gewoon doorgaan. De financiële risico’s van die overgang voor gemeenten zijn door het Rijk weggenomen. Voorzover het een overgang betreft van medewerkers die met het werk meegaan, zal in overleg de overgangsdatum worden bezien.

De relatie met mGBA zal sterker worden gelegd, zowel door de uitnodiging bij de planningsbijeenkomst als de structurele deelname van de projectleider RNI aan de Programmabegeleidingsgroep mGBA.

Bron: programma RNI
 

Nieuwsoverzicht