Update verhoging VOG-tarief per 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 verhoogt Justis het tarief van de Verklaring Omtrent het Gedrag voor natuurlijke personen (VOG NP). Dat betekent dat gemeenten per 1 januari 2015 een hoger bedrag moeten vragen aan de burger. Heeft uw organisatie het tarief van een VOG opgenomen in een legesverordening? Dan zult u deze tijdig moeten aanpassen.

Het nieuwe tarief van een VOG wordt naar verwachting eind september vastgesteld. Zodra dat is gebeurd, wordt het tarief gepubliceerd in de Staatscourant en informeert Justis alle gemeenten per brief. Het bedrag dat gemeenten overhouden aan een VOG-aanvraag verandert niet.
De verhoging van het VOG-tarief is een gevolg van de nieuwe regeling ‘gratis VOG voor vrijwilligers’. Die regeling houdt in dat vrijwilligers die met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking werken, per 1 januari 2015 een gratis VOG kunnen aanvragen. Gratis VOG’s kunnen alleen online worden aangevraagd, niet via de gemeente. Jaarlijks worden maximaal 100.000 gratis VOG’s verstrekt. De kosten van deze gratis VOG’s worden verdisconteerd in de algemene VOG-kostenvergoeding.

Voor vragen over de verhoging van het VOG-tarief kunt u contact opnemen met Justis via frontdesk.justis@minvenj.nl

Bron: Ministerie van Veiligheid & Justitie

Nieuwsoverzicht