Verificatie buitenlandse documenten - nieuwe werkwijze

De nieuwe circulaire ‘Legalisatie en Verificatie’ die per 1 januari 2016 is ingegaan, heeft tot gevolg dat verificatieonderzoeken (bron)documenten van beslisinstanties, waaronder de gemeenten, op een nieuwe manier moeten worden uitgevoerd. Tot 1 januari 2016 voerde het ministerie van Buitenlandse Zaken (DCV/RL/FL) de verificatieonderzoeken uit met behulp van de ambassades die daarvoor lokale onderzoeksbureaus inschakelden. Het ministerie berekende een vast bedrag voor de consulaire dienstverlening en daarbij opgeteld kwamen nog de onderzoekskosten. Op deze manier heeft  DCV/RL/FL in 2015 vijf verificatieonderzoeken voor gemeenten uitgevoerd.

Per dit jaar assisteert DCV/RL/FL de gemeenten naar het zelfstandig uitzetten van verificatieonderzoeken in het buitenland. Dit houdt in dat gemeenten, via bemiddeling van de ambassades, rechtstreeks met een lokale onderzoeker in verbinding worden gebracht die kan worden ingehuurd om onderzoeken uit te voeren. Dat kan bijvoorbeeld door een contract af te sluiten met de onderzoeker.

Om dit proces te ondersteunen stelt DCV/RL/FL documenten beschikbaar die gemeenten kunnen gebruiken bij het uitzetten van verificatieonderzoeken in het buitenland (een stappenplan verificatieonderzoek nieuwe stijl, een voorbeeld van een contract met lokale onderzoeker, een instructie voor de onderzoeker en een model van een verificatierapport). Verzoek om contact op te nemen via het emailadres: dcv-rl-fl@minbuza.nl

Ook is in het DISCS-systeem zichtbaar of verificatieonderzoek in een bepaald land mogelijk is.

De NVVB is niet gelukkig met het feit dat elke gemeente nu zelf lokale onderzoekers in verschillende landen moet inhuren om een (bron)document te laten verifiëren. Momenteel onderzoekt de NVVB de mogelijkheid of de uitvoering van een verificatieonderzoek niet beter geconcentreerd kan plaatsvinden bij één of enkele beslisinstanties.

Via de NVVB-nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nieuwsoverzicht