Verklaring van huwelijksnaam niet voor Duitsers

De Commissie van Advies heeft een formulier ontwikkeld dat de ABS kan meegeven aan de burger, die na zijn of haar huwelijk een andere geslachtsnaam wil dragen. De burger kan aan zijn eigen autoriteiten vragen om te verklaren welke naam hij na zijn huwelijk zal hebben, of te verklaren dat hij zijn geslachtsnaam kan kiezen bij de voltrekking van zijn huwelijk in Nederland. Zo kan de ABS zeker zijn dat de gekozen huwelijksnaam door de autoriteiten van het betreffende land erkend zal worden.

De Duitse ambassade heeft aangegeven dat deze verklaring niet is te gebruiken voor onderdanen van de Bondsrepubliek Duitsland. Verwijs daarom Duitsers niet vóór het huwelijk naar het Consulaat en geef ze niet de verklaring. Na het huwelijk kunnen zij met afschrift van de huwelijksakte naar het Duits Consulaat om daar de huwelijksnaam aan te vragen.

Toelichting

Voor Duitsers in Nederland geldt, dat ze hun naam niet bij Nederlandse autoriteiten kunnen veranderen, niet door huwelijk (en ook niet bij hun kinderen). Voor Duitsers in Nederland is de weg dus altijd: Eerst trouwen, dan naar het Consulaat en dan de naam wijzigen, zonder dat dit in de Nederlandse huwelijksakte komt te staan. De Duitsers krijgen van ons een Namensbescheinigung, waaruit blijkt dat hun naam volgens Duits recht is veranderd. Omdat het Duitse en het Nederlandse recht van de naam erg van elkaar afwijkt, mogen Duitse autoriteiten nooit de namen zoals ze in Nederlandse aktes staan overnemen maar moeten ze altijd kijken hoe het volgens Duits recht zit. Een Nederlandse huwelijksakte met direct een nieuwe naam na het huwelijk geeft dus eigenlijk een verkeerd beeld want volgens Duits recht bestaat deze mogelijkheid voor Duitsers niet.

Bron: Webflits 151, Handboek Burgerzaken Amsterdam

Nieuwsoverzicht