Vermissingsverklaring bij omwisselen Europees - en Antilliaans rijbewijs

Bij een aanvraag voor de omwisseling van een Europees - of een Antilliaans rijbewijs is het mogelijk dat een aanvraag wordt ingediend terwijl de aanvrager het om te wisselen rijbewijs kwijt is (verloren of gestolen). In dit soort gevallen moest voorheen aangifte van vermissing worden gedaan bij de politie. Nu de politie geen vermissingsverklaringen meer opneemt, is het de bedoeling dat de medewerker Burgerzaken in zo’n geval een vermissingsverklaring opneemt. Deze verklaring wordt vervolgens met de overige documenten (aanvraagformulier en buitenlands rijbewijs) naar de RDW gestuurd.

Bij een vermissing moet de aanvrager - in plaats van het om te wisselen rijbewijs - een verklaring van de autoriteiten van het land van afgifte overleggen waaruit blijkt dat de aanvrager recht heeft op het buitenlandse rijbewijs. Deze verklaring wordt samen met de andere documenten meegestuurd naar de RDW.

Is er bij de vermissing sprake van een misdrijf zoals diefstal, inbraak of beroving, dan wordt de burger geadviseerd daarvan nog aangifte te doen bij de politie.

Nieuwsoverzicht