Vervolg onderzoek toegankelijkheid stemlokalen

Een aantal weken geleden stond in onze nieuwsbrief dat het onderzoek naar toegankelijkheid van stemlokalen is gestart. De definitieve vragenlijst is afgelopen maandag verzonden door het onderzoeksbureau Cebeon. De vragenlijst is per mail naar alle gemeentesecretarissen verzonden. Het ministerie van BZK heeft alle burgemeester een brief gestuurd met de oproep om de vragenlijst in te vullen. De NVVB roept alle gemeenten dan ook op om mee te doen met dit onderzoek. Op die manier krijgen we een zo breed mogelijk beeld van de werkelijke inspanningen die gemeenten doen om de stemlokalen toegankelijk te maken. Aanvullend op het onderzoek wordt er op 15 maart een feitelijke meting gehouden, waarbij een aantal stemlokalen (representatieve steekproef) worden bezocht. De gemeenten die bezocht worden, worden hier kort van tevoren over geïnformeerd, zodat zij hun stembureauvoorzitters op de dag zelf kunnen informeren. 

De NVVB heeft samen met de VNG en een aantal gemeenten vaak overlegd met het ministerie van BZK over de uitvoering van het onderzoek. Zo hebben we er op aangedrongen dat er niet alleen naar de stemlokalen wordt gekeken, maar ook naar de inspanningen die gemeenten verrichten om de toegankelijkheid te vergroten. Ook zijn een aantal stemlokalen naar onze mening volledig toegankelijk, maar blijkt dit niet rechtstreeks uit de checklist van PBT die gehanteerd wordt als norm. Een voorbeeld: Den Haag Centraal Station. Ook hebben we aangegeven dat gemeenten vaak gebruik maken van openbare panden, waarvan mag worden verondersteld dat die het hele jaar toegankelijk zijn. Dit kan dus niet alleen een probleem zijn op de dag van verkiezingen.

Nadat de resultaten zijn binnengekomen, gaan NVVB, VNG en BZK weer om tafel.

Heeft u vragen over het onderzoek zelf, neem dan contact op met BZK of Cebeon. Vragen over de rol van de NVVB of het standpunt van gemeenten? Neem dan contact op met Willeke van Dijk, via willekevandijk@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht