Verwachting CBR: meer burgers aan loket voor vrijwillig inleveren rijbewijs
Vanaf 1 januari 2017 ontvangen voertuigbestuurders die een vorderingenonderzoek naar de medische gesteldheid of naar de rijvaardigheid moeten ondergaan eerst een brief van het CBR. Daarin wordt gewezen op de mogelijkheid om vrijwillig afstand te doen van het rijbewijs bij de gemeente, nog voor het CBR een opleggingsbesluit neemt met betaling door betrokkene. Vanaf 1 januari 2017 moeten de onderzoekkosten deels door de rijbewijshouder zelf worden betaald in plaats van volledige betaling door de overheid.
Deze bestaande procedure bij gemeenten, voor afstand doen van het rijbewijs bij de uitgevende instantie, zal naar verwachting vaker worden gebruikt dan nu het geval is (slechts incidenteel). Gezien de doelgroep waarbij het ook om oudere bestuurders gaat of mensen met een chronische aandoening, is afstand doen voor hen het overwegen waard. Dit bespaart de betrokkene kosten, tijd en ongemak ter attentie van het ondergaan van een dergelijk onderzoek. Het CBR verwacht in dit kader op jaarbasis mogelijk circa 1500 afstandsverklaringen. Ook kan worden afgezien van specifieke categorieën van het rijbewijs, bijvoorbeeld alles behalve de AM, waarvoor geen rijgeschiktheidseisen gelden. Gemeenten worden verzocht daaraan mee te werken en de verwerking in het rijbewijsregister zo snel mogelijk te doen (om te voorkomen dat het CBR toch een opleggingsbesluit moet nemen tegen betaling door betrokkene).
In december volgt nogmaals een bericht met nadere details over de CBR-brief en uitwerking van de gratis afstandsverklaring (tenzij een AM-rijbewijs wordt behouden, tegen aanvraagkosten nieuw rijbewijs). Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Rob van Beekum, productmanager vorderingen CBR via Rob.van.Beekum@cbr.nl
Bron: CBR