VNG, NVVB en NGB: ‘Stemproces onder grote druk!’

VNG, NVVB en NGB: ‘Stemproces onder grote druk!’

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vraagt de Tweede Kamer af te zien van nog meer maatregelen rond de verkiezingen. Bij nog meer maatregelen ontstaat een onveilig en onzorgvuldig stemproces. De VNG, NVVB en NGB hopen met hun verzoek dat de Kamer in haar beraadslaging oog houdt voor de uitvoering. Klik hier  voor de lobbymemo.
  
VNG quickscan
De VNG heeft samen met minister Ollongren de uitvoeringsconsequenties van de aanvullende maatregelen van briefstemmen voor kiezers van 70+ en vervroegd stemmen op 15 en 16 maart in beeld gebracht. De conclusie van deze quickscan is dat er met de uitvoering van de huidige voorgestelde stapeling van maatregelen risico’s ontstaan bij de stemprocedure, het telproces, de voorbereiding bij gemeenten en de belastbaarheid van de gemeentelijke organisaties. De uitvoerbaarheid van het huidige pakket staat dan ook onder druk, zeker gezien de beperkte tijd die er is om de beoogde veranderingen te implementeren. De gevolgen van de langere openstelling van de vervroegd stemlokalen tot 21.00 uur komt daar nog bij. 

Grenzen gemeentelijke inzet bereikt
Verkiezingen vormen het fundament van de democratische rechtsstaat. Daarom is het essentieel dat de Tweede Kamerverkiezing doorgang kan vinden, ook gedurende de coronacrisis. Gemeenten zetten zich er dan ook volop voor in om de Tweede Kamerverkiezing op een veilige en zorgvuldige manier te organiseren, met ondersteuning van het ministerie van BZK. Maar deze inzet van gemeenten kent zijn grenzen. Wanneer er nu besloten wordt om nog meer maatregelen door te voeren, naast de maatregelen die het huidige wetsvoorstel regelt, kunnen gemeenten niet waarborgen dat het stemproces zorgvuldig verloopt en de uitslag betrouwbaar tot stand komt. Daarom roepen de VNG, NVVB en het NGB de Tweede Kamer met klem op om niet tot verdergaande maatregelen te besluiten.  

Nieuwsoverzicht