Voorbereiding oprichting Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude (WTI) Rijnmond

Dinsdag 8 maart jl. was de voorbereiding voor de oprichting van een nieuwe WTI Regio in Spijkenisse in volle gang! Regio Rijnmond zet met de WTI Rijnmond een belangrijke stap in het tegengaan van identiteitsfraude. In een WTI werken verschillende ketenpartners samen in de aanpak van identiteitsfraude. De ketenpartners in iedere WTI zijn Politie (AVIM, Afdeling  Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel), Koninklijke Marechaussee (afdeling ID-Desk), Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND, afdeling Document Onderzoek), de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) en het Openbaar Ministerie.

De WTI Rijnmond gaat als één van de eerste regio’s in Nederland aan de slag met de implementatie van hulpmiddelen voor het beoordelen van (buitenlandse) brondocumenten. Deze hulpmiddelen en systematiek zijn ontwikkeld in het programma NBP. Hierin zijn centrum gemeenten benoemd, waaronder Rotterdam, Dordrecht, Nissewaard en Gorinchem, die kennis en ervaring beschikbaar stellen aan de hele regio.

In het hele land worden WTI-regio’s opgericht. Er zijn momenteel twee werkgroepen operationeel en drie werkgroepen in oprichting. De NVVB streeft naar een landelijke WTI dekking, en organiseert 30 maart aanstaande het eerste landelijke WTI-overleg. Wilt u meer weten over de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot de WTI? In de komende editie van B&R wordt wederom volop aandacht aan identiteits- en adresfraude geschonken. Meer informatie over WTI leest u in de WTI-special in een eerdere editie van B&R.

Nieuwsoverzicht