Voorkom extra kosten voor de burger bij digitale VOG-aanvraag

Voorkom extra kosten voor de burger bij digitale VOG-aanvraag

Op internet zijn meerdere commerciële partijen actief die tegen extra kosten voor burgers een digitale VOG-aanvraag kunnen klaarzetten. De extra kosten die de burger aan zo’n bedrijf betaalt kunnen oplopen tot tientallen euro’s. Justis is op geen enkele manier gelieerd aan voornoemde commerciële partijen. Deze bedrijven zijn allen géén onderdeel of partner van Justis.

Een burger kan kosten besparen wanneer hij zijn digitale VOG-aanvraag laat klaarzetten door zijn werkgever of de organisatie die de VOG wil ontvangen. Het klaarzetten van de VOG gaat via de website van Justis. Wanneer een burger zijn VOG-aanvraag laat klaarzetten door een commerciële partij, dan betaalt hij eerst de extra (verwerkings-)kosten aan het bedrijf en vervolgens € 33,85 aan Justis voor de behandeling van zijn VOG-aanvraag. De extra kosten zijn niet altijd duidelijk aangegeven op desbetreffende websites. Wanneer de burger daarbij de keuze voor het screeningsprofiel overlaat aan een commerciële partij of naar eigen inzicht bepaalt, neemt hij bovendien het risico dat zijn werkgever of de organisatie die de VOG wil ontvangen een afgegeven VOG niet accepteert. De burger moet dan opnieuw een VOG-aanvraag indienen en weer betalen voor de behandeling van zijn aanvraag.

Verwijs burgers voor digitaal aanvragen van de VOG daarom altijd naar de website van Justis. Werkgevers en organisaties kunnen hier terecht.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Nieuwsoverzicht