Wetsvoorstel wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Momenteel loopt de consultatie van het wetsvoorstel dat beoogt te regelen dat aanstaande echtparen of geregistreerd partners bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (abs) een verklaring kunnen afleggen om in algehele gemeenschap van goederen hun verbintenis aan te gaan. Nu moeten zij naar de notaris om dit geregeld te krijgen. De Minister voor Rechtsbescherming wil met de wetswijziging de notariskosten wegnemen door de abs hierin een taak te geven.
De NVVB is tegen de keus om algehele gemeenschap van goederen te regelen bij de abs en vindt dat dit bij de notaris moet worden belegd. De notaris is deskundig op het terrein van het huwelijksvermogensrecht. De abs niet. De NVVB vindt daarom dat partijen zich moeten wenden tot een notaris als zij andere huwelijkse voorwaarden wensen dan die de wet al automatisch regelt.

Ook de NVVB is gevraagd om te adviseren over het wetsvoorstel. Daar wordt nu aan gewerkt en zal uiterlijk 9 april klaar zijn.
Deze consultatie gaat nog alleen over de wijziging van het Burgerlijk Wetboek en niet over de uitwerking in een algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling.

Zo zal het model voor de verklaring door de Minister voor Rechtsbescherming worden vastgesteld. De beoogde datum van inwerkingtreding van de wetswijziging is nog niet bekend. Wij houden u via de Nieuwsbrief op de hoogte indien er meer bekend is en over wat de NVVB gaat adviseren.

Nieuwsoverzicht