Wijzigingen BW bijna zeker per 1 april 2014

De nieuwe regels over het lesbisch ouderschap en het ouderschap binnen geregistreerd partnerschap zullen naar grote waarschijnlijkheid met ingang van 1 april 2014 in werking treden. Het lijkt een politieke keuze te zijn om dit niet verder uit te stellen.

Gemeenten worden dus geconfronteerd met deze wijzigingen terwijl de software die nodig is voor de uitvoering naar verwachting niet op tijd aangepast zal zijn. Dat bleek uit een vraag die de NVVB hierover stelde aan de softwareleveranciers van burgerzakenapplicaties.
Daarnaast vergen de nieuwe regels ook een wijziging van het LO GBA. Deze wijziging kan ook niet voor 1 april geregeld worden.
De nieuwe regels zullen toch moeten worden uitgevoerd. Dat is mogelijk maar dan wel via workarounds. De NVVB heeft aangegeven dat die situatie niet te lang mag duren. Het zou naar de mening van de NVVB mogelijk moeten zijn om uiterlijk 1 oktober de wijzigingen in de BS- en GBA-software te effectueren.
De NVVB heeft aan de leveranciers gevraagd om de gemeenten te voorzien van een duidelijke beschrijving van de workarounds die nodig zijn om de nieuwe c.q. gewijzigde procedures uit te kunnen voeren. De eerste positieve reactie op deze vraag is inmiddels ontvangen.

Wordt vervolgd..

Nieuwsoverzicht