Legitiem

Elke inschrijving in de BRP levert minimaal € 10.000 op!
 

Legitiem & LAA-BRP
Een veel gestelde vraag tijdens onze klantbezoeken: Wat leveren adrescontroles eigenlijk op? Legitiem uit Duiven bestaat ruim 20 jaar en richt zich volledig op controle, toezicht en inventarisatie van lokale heffingen en basisregistraties. Voor de afdeling Belastingen worden door de controleurs van Legitiem jaarlijks honderdduizenden adressen bezocht in het kader van controles honden-, reclame-, precario- en verblijfsbelastingen.

Met de lancering van het project “Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA)” in 2015 deden een aantal pilotgemeenten een beroep op Legitiem. In samenwerking met een aantal vakspecialisten en specialisten uit de Marachaussee-gelederen (in dienst bij Legitiem) werd een aanpak (door-) ontwikkeld waarmee een succesvolle oplevering van eerste BRP/LAA – controles een feit werd.

Inmiddels voeren onze toezichthouders maandelijks adresonderzoeken uit voor ruim 60 gemeenten.

Budgetperikelen
Tijdens de gesprekken met onze klanten gaat bijna altijd over beschikbaar budget. Beschikbaarheid van budget is waarop gemeenten besluiten om wel of geen adrescontroles aan de deur uit te voeren. De keuze om niet te controleren leidt tot frustratie van de vakspecialisten op de afdelingen Burgerzaken omdat het afbreuk doet aan de kwaliteit van de BRP. In sommige gemeenten wordt de controle neergelegd bij handhaving. Vaak missen deze medewerkers de kennis om kwalitatief goed te kunnen controleren. Opleiding en vooral veel praktijkuren in diverse casussen helpen de toezichthouder bij het correct toepassen van deze Wet BRP.

Wat levert een afgeronde controle BRP feitelijk op?
Het blijft gissen naar het totaal aantal afnemers dat gebruik (kan) maakt van één enkel adres in de BRP. Na een globale inventarisatie kan worden gesteld dat er inmiddels meer dan 2.000 afnemers zijn die gebruik maken van de BRP. Het belang bij een kwalitatief en kwantitatief optimale BRP is daarom essentieel! Geschat wordt dat een BRP-inschrijving voor overheden, landelijke organisaties en commerciële partijen minimaal € 10.000 aan inkomsten genereerd.

Kwantiteit & kwaliteit!
De vullingsgraad (kwantiteit) van de BRP wordt uitgedrukt in een percentage. Goede gegevensuitwisseling tussen partijen die gebruik van de BRP in combinatie met structurele adrescontroles dragen bij aan een optimale vullingsgraad. De vullingsgraad is goed te meten. Dat kan je berekenen.
De kwaliteit van de gegevens in de BRP is echter veel lastiger vast te stellen. Bij twijfel aan de juistheid is het noodzakelijk ter plaatse te controleren!
Dossieropbouw door de vakspecialist vormt de basis voor het onderzoek ter plaatse. Controle is een coproductie van de gemeentelijke vakspecialist en de toezichthouder. Stap voor stap bereiden zij de controle voor, voeren die uit en maken proces verbaal op zodat de resultaten direct helder in de BRP kunnen worden verwerkt.

Controleren is een vak!
De toezichthouders van Legitiem vormen samen met de medewerkers van de afdeling Burgerzaken het team dat snel en adequaat het adresonderzoek kan uitvoeren. De gemeente heeft hierin de regierol en is leverancier van dossiers. De ervaring en expertise van onze toezichthouders leidt tot een snelle afronding van de controle. Daarbij adviseren zij gevraagd en ongevraagd de afdeling hoe de afwikkeling van het onderzoek aan te pakken.

De plicht om de BRP kwalitatief optimaal te houden ligt bij de gemeente.
De toenemende werkdruk op de afdeling, krapte op de arbeidsmarkt en de afnemende bereidheid om in de eigen gemeente te controleren vraagt om de inzet van ervaren externe toezichthouders. Dan ben jij bij Legitiem aan het juiste adres!

We gaan graag met u in gesprek om te onderzoeken wat wij voor u kunnen betekenen. Bel Michiel van der Heijden 06-86864469 of mail naar m.heijden@legitiem.nl