SEP
Zo blijf je bij Burgerzaken voorop lopen in kennis en ontwikkeling
Bezuinigingen, ravijnjaar, werkdruk, personeelstekorten en een dreigende kennis-drain: gemeenten hebben het niet per se gemakkelijk momenteel, zeker niet bij Burgerzaken. Tegelijkertijd verwachten inwoners een professionele en snelle dienstverlening. Hoe blijven gemeenten ondanks deze uitdagingen wendbaar en deskundig?
Kennis als fundament
Voortdurende kennisontwikkeling binnen gemeenten is cruciaal: wetgeving verandert razendsnel, digitalisering vraagt om nieuwe vaardigheden en fraudepreventie stelt steeds hogere eisen aan medewerkers. Dat staat nog bijna los van het feit dat gemeenten bestaande waardevolle kennis moeten weten te behouden. Met minder mensen en middelen moeten gemeenten méér doen. Door tijdsdruk en een gebrek aan trainers schieten ‘traditionele’ klassikale opleidingen vaak tekort. Daarom kiezen steeds meer gemeenten voor de e-learning als fundament voor hun leerstrategie, bijvoorbeeld op het gebied van Burgerzaken.
Dienstverlening Drechtsteden, Gennep en Boekel zijn enkele voorbeelden van gemeenten die medewerkers op die manier snel en efficiënt bijscholen. Of het nu gaat om nieuwe wetten, procesoptimalisatie of het voorkomen van fouten: e-learning maakt leren flexibel, toegankelijk én meetbaar.
Van theorie naar praktische toepassing
Verschillende gemeenten hanteren verschillende opleidingsstrategieën, maar één ding is overal duidelijk: kennis is niet slechts een handigheidje, maar een basisvereiste om goed te kunnen werken. “Medewerkers moeten begrijpen waarom ze iets doen, niet alleen hoe,” stelt Amira Abarkan van Dienstverlening Drechtsteden. Burgers verwachten deskundige antwoorden en een foutloze dienstverlening. Dat vereist een solide kennisbasis, ondersteund door praktijkgerichte toepassingen.
Gennep zet de digitale leeromgeving Genneperwijs in, waarmee leren en ontwikkelen structureel verankerd zijn in de organisatie. In Boekel wordt het belang van kennis continu benadrukt via gesprekken en herhaalde e-learningmodules. Ook Drechtsteden hanteert een aanpak waarin kennisdeling centraal staat: e-learning, praktijksessies en teamoverleggen houden kennis actueel, ook bij zeldzame casussen.
Tijd en middelen slim Inzetten
Een groot obstakel bij leren en ontwikkelen is bij veel gemeenten de werkdruk. Tijd vrijmaken voor opleidingen lijkt soms onmogelijk, maar toch bewijzen gemeenten dat het kan, mits slim georganiseerd. In Gennep krijgen medewerkers acht uur per maand voor ontwikkeling. In Boekel worden trainingen bewust en precies ingepland, ondanks de werkdruk. Drechtsteden stimuleert medewerkers om rustige momenten te benutten voor e-learning.
Flexibiliteit is daarbij de sleutel. E-learning is daarbij een uitkomst, omdat het medewerkers in staat stelt om te leren in hun eigen tempo, en op momenten die hen uitkomen. Dit verlaagt de drempel en maakt opleiden haalbaar, zelfs in de drukste periodes.
De zekerheid van blijvende expertise
Kortom, de combinatie van e-learning, praktijkgerichte sessies en klassikale trainingen biedt gemeenten een robuuste leerstrategie. Daardoor blijven ze toekomstbestendig, zelfs bij een uitstroom van ervaren krachten. Door digitalisering en kennisdeling worden medewerkers bovendien niet alleen goed opgeleid, maar ze worden ook zelfredzaam.
SEP begrijpt als geen ander wat er bij gemeenten speelt en biedt daarom oplossingen die écht werken. In een tijd waarin kennis en tijd goud waard zijn, is het essentieel om te investeren in de juiste leerstrategie. Wil jouw gemeente ook een solide basis voor de toekomst? SEP helpt je verder! Vraag een demo aan via https://sep.nl/plan-een-demo/.
Leestip: in de nieuwste editie van B&R (#1 2025) staat een uitgebreid interview met gemeente Gennep, Boekel en Dienstverlening Drechtsteden vol ervaringen en tips over het leren bij Burgerzaken.