Beoordelaar

De NVVB PublieksAcademie is ook op zoek naar beoordelaars voor de praktijkopdrachten van de modules

  • S1 Persoonsinformatievoorziening en privacy
  • S5: Personen-en familierecht +IPR
  • S6: Awb en procesrecht 2
  • S7: Kwaliteitsbeheer Burgerzaken
  • S8 : Visie en (middel)lange termijn ontwikkelingen
  • S9: Adresonderzoek 2
  • S10: Kwaliteit identiteitsdocumenten
  • S11: Kwaliteit BRP
  • S14: Kwaliteit Burgerlijke stand en Nederlandse nationaliteit

Beoordeling praktijkopdrachten
Verschillende specialistmodules op NLQF niveau-6 bestaan uit een theorie- en/of een praktijkdeel. Het theoriedeel wordt getoetst met een online theorie-examen op basis van gesloten vragen en het praktijkdeel met een praktijkopdracht. Bij een praktijkdeel gaat het om het toepassen van kennis en vaardigheden betreffende de specialistmodule in de dagelijkse praktijk.

Een praktijkopdracht is inhoudelijk geheel gerelateerd aan de inhoud (toetstermen) van de betreffende Specialistmodule en gericht op een of meer situaties binnen de eigen gemeente van de kandidaat (ter keuze van de kandidaat). De kandidaat ontwikkelt een of meer adviezen, procedures, maatregelen, richtlijnen, rapportages, risicoanalyses, beleidsvoorstellen of iets daarmee vergelijkbaars voor zijn gemeente. Het idee hierachter is dat de opgedane kennis, inzichten en vaardigheden uit de betreffende specialistmodule toepasbaar worden gemaakt binnen de eigen gemeente. De gemeente heeft dan direct profijt van wat geleerd is tijdens de module.

Voordat kan worden begonnen met de Praktijkopdracht moet daartoe een voorstel worden ingediend. Dat voorstel wordt beoordeeld of omvang, niveau, inhoud, complexiteit en zelfstandigheid passend zijn bij de Specialistmodule waarvoor de Praktijkopdracht wordt uitgevoerd. Na goedkeuring mag worden begonnen met de uitvoering van de Praktijkopdracht. Dit doet de kandidaat thuis of op het werk in eigen tempo. De kandidaat heeft hiervoor maximaal vier weken met mogelijkheid tot eenmalige verlening bij een gegronde reden. Na beoordeling van de Praktijkopdracht vindt een CGI (criterium gericht interview) plaats met de examenkandidaat.

De NVVB beoordeelt het voorstel voor de praktijkopdracht. De beoordeling van de uitgewerkte Praktijkopdracht en het CGI wordt door één inhoudelijk deskundige beoordelaar gedaan.

De beoordeling en het CGI kan thuis worden gedaan en vindt plaats op basis van een zogenaamde single-point-rubric. Dit betreft een semi-holistische beoordelingsmethode. Hoe het examen er precies uitziet en waarop wordt beoordeeld is beschreven in een document. Bij interesse is dit document op te vragen bij de NVVB PublieksAcademie.

Ook is de NVVB opzoek naar beoordelaars voor de vaardigheidsexamens van de modules:

  • S0 Vaardigheden Specialist Burgerzaken – beoordelen vanuit huis/werkplek
  • V1 Dienstverlening (m.n. voor in Groningen/Friesland/Drenthe/Overijssel/Limburg, Zeeland) – beoordelen op gemeentelocatie
  • V2 Zelfontwikkeling – beoordelen vanuit huis/werkplek

Beoordeling V1 Dienstverlening
Het examen V1: Dienstverlening bestaat uit een praktijkproeve gericht op vaardigheden waarover de kandidaat moet beschikken in het contact met de klant.

De praktijkproeve wordt afgenomen op de werkplek tijdens de normale werkzaamheden van de kandidaat. De beoordeling van de praktijkproeve vindt tijdens de proeve plaats.

Het examen V1 neemt ongeveer een uur per kandidaat in beslag; inclusief het bekend maken van de uitslag en het geven van feedback aan de kandidaat.

De beoordelaar beoordeelt niet elk van de zeventien beoordelingscriteria van het V1 toetsplan apart, maar doet dat in relatie met de criteria tot elkaar (holistisch). Per competentie komt hij tot een oordeel (Ov, V of V+). Wanneer hij vindt dat een competentie onvoldoende is, geeft hij dat aan de hand van ontwikkelpunten aan. Hij verwijst dan naar de criteria waaraan niet wordt voldaan.

Pas nadat alle gesprekken zijn gevoerd en alle beoordelingscriteria zijn gedekt, komt hij tot een eindoordeel per competentie.

Zie hier een uitgebreide beschrijving van het V1 Dienstverleningsexamen.

Beoordeling V2 Zelfontwikkeling
Het examen V2: Zelfontwikkeling is bedoeld voor elke medewerker Burgerzaken. Medewerkers met de juiste houding, het bijbehorende gedrag en het vermogen om zich continu aan te passen aan de veranderende vraag van burgers, overheid, maatschappij en de organisatie vormen het fundament voor de dienstverlening van de toekomst.

Het examen V2 bestaat uit een reflectieverslag gericht op het leer- en ontwikkelvermogen van de kandidaat met een aanvullend criterium gericht interview (CGI). Het reflectieverslag ontwikkelt de kandidaat in eigen tijd volgens een vast format. 

De beoordeling van het verslag vindt door een beoordelaar van de NVVB PublieksAcademie plaats. Het CGI wordt online via bijvoorbeeld Teams of Zoom afgenomen. De uitslag wordt aansluitend aan het CGI aan de kandidaat bekend gemaakt. Het beoordelen van het verslag en het voeren van het CGI neemt maximaal twee uur in beslag; inclusief het bekend maken van de uitslag en geven van feedback.

De beoordeling vindt plaats op de competenties werkhouding, flexibiliteit en verantwoordelijkheid (zelforganiserend) en niet op elk beoordelingscriterium apart.

Een CGI duurt 30 minuten. De beoordelaar gebruikt vervolgens 15 minuten om tot een oordeel te komen over het CGI, waarna tot slot 15 minuten worden gebruikt voor de evaluatie van het reflectieverslag en het CGI. De totale duur van het CGI komt uit op ongeveer 60 minuten.

Er is sprake van één beoordelaar. De beoordelaar is niet de trainer binnen de eventueel gevolgde opleiding geweest en de beoordelaar heeft geen relatie met de gemeente.

Zie hier een uitgebreide beschrijving van het V2 examen: 

Beoordeling S0 Vaardigheden Specialist Burgerzaken
De beoordeling vindt plaats over het geheel van de inhoudelijke kant van de negen onderwerpen in de zelfreflectie en het portfolio, over de mondelinge communicatie zoals die uit de presentatie en het CGI volgde en de schriftelijk communicatie zoals die uit de zelfreflectie en het portfolio blijkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de onderliggende toetstermen zoals die in het toetsplan van S0 zijn weergegeven.

De beoordeling van het bovenstaande vindt samenhangend plaats.

De opdracht bestaat uit 3 delen;

  1. De zelfreflectie wordt door de PublieksAcademie van de NVVB globaal beoordeeld op volledigheid en kwaliteit. Mocht dit niet op orde zijn dan wordt contact opgenomen voor aanpassing. Er vindt op dat moment geen inhoudelijke beoordeling plaats.
  2. Een online presentatie van 10 tot maximaal 15 minuten. De presentatie vindt online plaats via Teams of Zoom of een andere online omgeving. De PublieksAcademie van de NVVB zal hiervoor zorg dragen. De presentatie wordt opgenomen. 
  3. Aansluitend aan de presentatie vindt het CGI plaats. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten. Het geheel van presentatie, CGI en beoordeling duurt ongeveer anderhalf uur.  

Zie hier een uitgebreide beschrijving van het S0 examen.

Wie zoeken wij?
De beoordelaars die wij zoeken zijn ervaren medewerkers Burgerzaken, docenten of andere voor een module ervaren deskundigen die het leuk vinden om als beoordelaar naast het normale werk, beoordelingswerkzaamheden uit te voeren om bekwaamheden van medewerkers Burgerzaken op een objectieve wijze vast te stellen.  

Je bent in ieder geval in het bezit van de volgende eigenschappen:

  • Inhoudelijke bekwaamheid met betrekking tot de modules V1, V2 en/of S0 en/of brede en diepe vakinhoudelijke kennis met betrekking tot de specialistmodules waarop een praktijkopdracht betrekking heeft;
  • Een aantoonbaar afgeronde opleiding op minimaal bachelor-niveau;
  • Enthousiasme en bereidheid om je een aantal uren per maand in te zetten;
  • Goed kunnen organiseren van de eigen activiteiten, waarbij de gevraagde activiteiten volgens afspraak worden opgeleverd;
  • Communicatieve, gespreks- en analytische vaardigheden om een beoordelingsgesprek en de beoordeling zelf goed uit te kunnen voeren;
  • Een integere en objectieve houding om zonder vooringenomenheid een beoordeling op basis van uitsluitend de beoordelingscriteria uit te kunnen voeren, waarbij het beoordelingsgesprek wel op een plezierige, persoonlijke en kandidaat gerichte wijze verloopt;
  • Goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse taal voor het geven van schriftelijke feedback waar dat nodig is;
  • Kennis van en ervaring binnen het vakgebied van burgerzaken;
  • Kennis van en ervaring met de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied;
  • Bereidheid tot het volgen van een training in het beoordelen van vaardigheden en het gebruik van de single-point-rubric als beoordelingsinstrument;
  • Bereidheid tot het meedoen aan kalibratiebijeenkomsten (1x per jaar) om beoordelingen op elkaar af te stemmen en tot verbetervoorstellen te komen voor de beoordelingen in brede zin.

Wat doet een beoordelaar?

  • Als beoordelaar werk je zelfstandig en met uitzondering van module V1 vanuit huis.
  • Voor V1 beoordeel je bij de gemeente waar de kandidaat werkt (of meerdere kandidaten) verschillende echte klantgesprekken. De beoordeling vindt direct plaatst en na enkele gesprekken ontvangt de kandidaat onderbouwd zijn uitslag. Via een systeem (softwareprogramma) voer je de resultaten en de eventuele feedback in.
  • Via een systeem (softwareprogramma) ontvang je een reflectieverslag van een kandidaat of een uitgewerkte praktijkopdracht in MS Word. Je beoordeelt dit verslag, door het maken van opmerkingen in de kantlijnen en vragen die je voor jezelf formuleert voor de kandidaat en de beoordelingscriteria uit de single-point-rubric (voor V2, S0 en de NLQF-6 praktijkopdrachten).
  • Op een afgesproken moment voer je voor V2 Zelfontwikkeling via MS Teams met de kandidaat een beoordelend gesprek aan de hand van de gemaakte opmerkingen en de beoordelingscriteria. Vervolgens kom je tot een oordeel en deelt dit aan de kandidaat mee. Je rond het beoordelingsformulier af en via het systeem wordt dit verder verwerkt.
  • Voor het examen van S0 geldt een vergelijkbare opzet, maar daar vindt extra nog een presentatie via Teams plaats die wordt mee-beoordeeld naast het reflectieverslag en het beoordelende gesprek.
  • Voor de praktijkopdracht beoordeel je de uitwerking op een vergelijkbare wijze als bij een reflectieverslag en voer je na de beoordeling van de PO een CGI (criterium gericht interview) gesprek en kom je tot een oordeel dat je via het systeem verstuurd. Bij een oordeel met een onvoldoende resultaat moet uit de feedback blijken waarom het oordeel onvoldoende is en de kandidaat voor de herkansing deze feedback kan gebruiken.
  • Een beoordelaar houdt de actualiteiten in de gaten zoals wijzigingen in wet- en regelgeving zodat de laatste actualiteiten, indien van toepassing, kunnen worden meegenomen in gesprekken.
  • De functie van beoordelaar is onverenigbaar met de functie van docent die de betreffende module heeft onderwezen. Kandidaten die jezelf niet hebt onderwezen, mag je wel beoordelen.

Vergoedingsregeling

  • De beoordelaar ontvangt een vergoeding per beoordelingsactiviteit. Bij V1 ontvangt de beoordelaar ook een reiskostenvergoeding van huis naar de gemeente waar moet worden beoordeeld.
  • De training en kalibratiebijeenkomsten worden door de NVVB gratis aangeboden.

Meld je aan!
Interesse in de rol van beoordelaar voor één of meer vaardigheidsmodules (V1/V2/S0) en/of praktijkopdrachten (NLQF-6) binnen het Diplomastelsel Burgerzaken?

Stuur dan jouw motivatiebrief en CV naar de NVVB PublieksAcademie via publieksacademie@nvvb.nl  en geef ten minste aanvullend op jouw CV de volgende gegevens aan ons door:

  • Binnen welk vakgebied/welke vakgebieden je werkzaam bent en voor welke modules jij in aanmerking wilt komen als beoordelaar;
  • Over welk bachelor- of masterdiploma(’s) je beschikt;
  • Wat jouw inhoudelijke relevantie is waarvoor je zou willen beoordelen;
  • Of je reeds ervaring hebt met beoordelen en zo ja, waarvan.

Vragen? Stuur een mailtje naar cherperdon@nvvb.nl of neem telefonisch contact op met Cher Perdon via 06-30336798.